Jiří Leschtina: Poslanecké adieu pistolníka Chovance

15. leden 2019

Historický debakl sociálních demokratů v posledním plebiscitu do Poslanecké sněmovny měl hned tři volební protagonisty.

Bohumila Sobotku, který tři měsíce před lidovým hlasováním prchl z čela strany, dočasně pověřeného náhradníka Milana Chovance a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Před devíti měsíci se vzdal poslaneckého mandátu první ze smolného triumvirátu – Bohuslav Sobotka. A minulý víkend oznámil odchod ze sněmovny i Milan Chovanec.

Nejde o útěk, rozdělujeme role, říká Milan Chovanec o změnách v ČSSD

Sjezd ČSSD v Brně, Milan Chovanec

Bohuslav Sobotka se rozhodl rezignovat na pozici předsedy ČSSD. Roli volebního lídra se ujímá ministr zahraniční Lubomír Zaorálek, stranu přebírá první místopředseda Milan Chovanec. Ten ve Dvaceti minutách připomíná, že ústřední výkonný výbor v sobotu potvrdí roli volebního lídra pro Zaorálka. „Jsem přesvědčen, že podpora bude naprosto většinová, nevidím v tom žádný problém,“ říká.

Právě někdejší ministr vnitra byl zvlášť bizarní figurou sociálně demokratické kampaně. Před voliči strany se na youtube producíroval v neprůstřelné vestě, se samopalem přes prsa a s požadavkem zakotvit do ústavy právo občanů nosit zbraň.

S temnými náznaky, že když bude nejhůř, civilní ozbrojenci sehrají roli domobrany. Chovanec tak spíš působil jako nepřípadné zjevení v kampani strany, honosící se stoletou humanistickou tradicí.

Tak docela srozumitelný ale není ani odchod Milana Chovance z vrcholové politiky. Ten zdůvodnil svůj krok přetrvávajícím nesouhlasem s účastí sociální demokracie ve vládě. Ale také rozhodnutím „věnovat se sám sobě, zejména svému zhoršenému zdraví.“

Punc demokratické strany

Jindřich Šídlo: Staněk versus Maláčová. A jaká je vlastně ČSSD?

Jindřich Šídlo

Dobrá zpráva pro sociální demokraty: voliči si konečně mohli všimnout, že v Babišově vládě sedí za sociání demokraty ministr kultury jménem Staněk.

V ten samý den, kdy oznámil rezignaci na poslanecký mandát, byl ale Chovanec znovu zvolen do čela plzeňské krajské organizace ČSSD.

Co tím západočeští sociální demokraté sdělují světu? Právě tato organizace patří k zásadním kritikům angažmá ČSSD ve vládě. Ale i prezidenta Miloše Zemana, bez něhož by Babišův kabinet nevznikl. Srozumitelným mluvčím těchto postojů ale nebyl Milan Chovanec, producírující se po vyhlášení výsledků prezidentské volby v nejtěsnější blízkosti Miloše Zemana.

Zaslouženější pozornost vzbuzuje hejtman Plzeňského kraje za ČSSD a někdejší generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard, svým jadrným vyjadřováním ve stylu: „nechci zpívat se soudruhy internacionálu a nepůjdu na Východ“.

Karel Hvížďala: Největší nebezpečí pro sociální demokracii představují sociální demokraté

03819434.jpeg

Budeme-li spekulovat, můžeme si snad dovolit říci, že ze sedmi možných kandidátů do čela sociálních demokratů má největší šanci se dostat 18. února 2018 v Hradci Králové Milan Chovanec, který byl blízko prezidenta po jeho druhé volbě.

Podle Bernarda sociální demokracie svým vstupem do vlády, podporované komunistickou stranou může přijít o to nejcennější, co jí ještě zbývá – punc demokratické strany.

Půlroční působení sociálních demokratů ve vládě je krátká doba. Chovanec, Bernard ani další výrazný kritik vstupu ČSSD do Babišova kabinetu – místopředseda Senátu Milan Štěch, ještě nemohou říkat: bohužel, měli jsme pravdu.

Zatím ale preference strany zůstávají na bodu mrazu. Kroky ministrů za ČSSD, včetně tak zvaných vycházejících hvězd Jany Maláčové a Tomáše Petříčka, nijak necloumají veřejným míněním.

Jiří Leschtina

Premiér i jeho ministryně financí z ANO stačí populistické návrhy ČSSD blokovat nebo si je přivlastnit z pozice síly. Symbolem bezradnosti zůstává postoj poslanců ČSSD při hlasování o důvěře, kdy raději opustili sál, než aby podpořili vlastní kabinet.

Spustit audio