Jinská svatyně v provincii Shanxi

24. září 2010

Zde je další ze série reportáží, které pro vás připravujeme ve spolupráci se serverem o Číně www.cinsky.cz, ve kterých vás seznamujeme se zajímavými místy a kulturou v Číně. Dnes se podíváme do severočínské provincie Shanxi a budeme Vám vyprávět příběh o jednom pozoruhodném tamním chrámu.

Chrám je o to pozoruhodnější, že podobné stavby uprostřed kvetoucích zahrad jsou typické spíše pro jižní oblasti. Tato svatyně uctívání předků se nachází v okolí města Taiyuan, správního centra provincie Shanxi. Pro svoji malebnost je celý kraj často nazýván oázou překrásného jihu vprostřed severní Číny.

Svatyně, o které bude řeč, se nachází na jihozápadním okraji města Taiyuan, na úpatí hory, poblíž pramene řeky Jin. V okolí narazíme na nesčetné množství podivuhodných zahradních teras, můstků a altánků, které vypadají, jakoby právě vystoupily z umělcova obrazu. Pohled na tato nádherná místa bere dech, a dokonce i ti poněkud méně poetičtější turisté bývají často uchváceni nebývalou harmonií tvarů a barev. A právě v takovémto prostředí se nachází svatyně předků z provincie Shanxi, o které bude v dnešním vyprávění řeč.

V roce 1 064 před naším letopočtem porazil slavný vládce Zhou Wu Wang svého soka vládnoucího předchozí dynastii Shang. Založil dynastii Zhou, ale ze svého triumfu se dlouho neradoval. Dva roky nato zemřel a na uprázdněný císařský trůn nastoupil jeho nezletilý syn. Ten později vstoupil do historie jako Zhou Cheng Wang.

Říká se, že mladý císařský potomek trávil ochotně veškerý svůj volný čas sledováním průběhu úředních záležitostí u dvora. Učil se nazpaměť vše, co se dělo v úřadě prvního císařského ministra Zhou Gonga. Jednou se ale stalo toto. Mladý princ si hrál s mladším sourozencem v palácových zahradách. Utrhl list ze stromu Wutong, udělal z něho napodobeninu nefritové císařské obřadní tabulky a slavnostně ji předal bratříčkovi se slovy: "Toto je od teď tvá pověřující listina." Když se o tom dozvěděl ministr Zhou Gong, zavolal si mladého prince k sobě a vyzval ho, aby vybral vhodný den k uvedení svého mladšího bratříčka do úřadu. Mladý Zhou Cheng Wang udiveně vzhlédl: "Ale ministře, vždyť to byla jenom hra!" Ministr však přísně pravil: "Syn nebes nikdy nic neříká jen tak. To, co pronese, je zaznamenáno historiky a vyhlašováno příslušnými úředníky po celé říši." Tato slova mladého kralevice zarazila. Zamyšleně se zahleděl do prázdna, chvíli přemítal nad svým pošetilým skutkem a nakonec udělal to, co mu ministr řekl. Historie nám tento příběh dochoval v podobě úsloví: Netrhej list ze stromu Wutong a nepověřuj darmo úřadem mladšího bratra. Toto čínské přísloví nabádá k uvážlivosti výroků. Zhou Cheng Wangův mladší bratříček se jmenoval rodným jménem Yu a ono pověření úřadem se vztahovalo na vládu nad územím ležícím v dnešní provincii Shanxi. Když později Yu vyrostl do dospělosti, ujal se skutečně vlády nad svěřeným územím. Lidu se pod jeho vládou dařilo dobře, bylo vystavěno mnoho silnic a vodních cest, zemědělství vzkvétalo. Měl šťastnou rodinu a jeho syn, když po otci převzal vládu, nazval celé území státem Jin, podle místní stejnojmenné životodárné řeky. Jméno se dodnes dochovalo v názvu dynastie Jin i v historickém označení provincie Shanxi.

Zakladatel dynastie Jin získal svůj mandát sice poněkud kuriózním způsobem, ale dokázal dostát svému závazku vládnout spravedlivě a ku prospěchu svých poddaných. Na uctění památky stojí již od 5. či 6. století u pramene řeky Jin svatyně zasvěcená tomuto předkovi s rodovým jménem Yu, často nazývaná Jinská svatyně. V roce 646 n. l. se zde zastavil císař dynastie Tang a zanechal zde oslavný kaligrafický nápis vyrytý na kamenné stéle. V 11. století zde zase pro změnu nechal císař dynastie Song vybudovat chrám předků. Ten sloužil k uctívání matky dávného zakladatele dynastie Jin, který kdysi získal mandát vlády oním kuriózním způsobem, ale dokázal moudře vládnout. Další nádherné stavby byly průběžně přistavovány. Dnes se lze po těchto místech procházet v dokonale upravených zahradách. V parcích rostou cypřiše, kolem jejichž kořenů tu a tam probublává potůček. Budete-li někdy cestovat do severočínské provincie Shanxi, věříme, že si návštěvu Jinské svatyně předků určitě nenecháte ujít. A zde končí také naše vyprávění o jedné méně známé čínské kulturní pamětihodnosti.

autor: Martin Kříž
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.