Jihočeská ČSSD si kupuje koaliční partnery. My funkce nabízíme podle voleb, říká poslankyně ANO

13. duben 2017

V úterý oznámil rezignaci jihočeský hejtman Jiří Zimola. Sociální demokracie podle něho zkusí domluvit vznik nové koalice, kterou by kromě ČSSD měly tvořit Jihočeši 2012, koalice Pro Jižní Čechy a KDU-ČSL.

„Byli bychom rádi, kdyby se hejtmankou stala Lucie Kozlová z našeho hnutí. Budeme si ale muset počkat na výsledek koaličních jednání pana Zimoly,“ přibližuje předsedkyně hnutí ANO v Jihočeském kraji Radka Maxová.

Nový hejtman by podle ní mohl být zvolen už na mimořádné schůzi zastupitelstva 27. dubna. „Pokud se do té doby podaří sestavit koalici, pak není třeba otálet. Především by se na něm ale měly řešit otazníky v kauze hejtmana Zimoly, které doufáme, že budou objasněny,“ dodává poslankyně.


Nikdy jsem nešla do hloubky jeho práce. Samozřejmě z hlediska PR a počtu preferenčních hlasů byl velmi úspěšným hejtmanem. Ale je otázka, co fakticky dělal.Radka Maxová

„Po Jiřím Zimolovi jsme jako hnutí ANO rezignaci ani nepožadovali. Chtěli jsme, aby sociální demokraté řešili postavení pana Bláhy ve společnosti Jihočeské nemocnice. Jeho krok trochu vítám, nicméně ho považuji za zbytečný. Beru to jako signál, že chce očistit jihočeskou sociální demokracii,“ upřesňuje Maxová.

Podmínkou hnutí podle ní byla rezignace sociálnědemokratických radních, protože ČSSD údajně nevykazovala snahu situaci řešit: „Slyšeli jsme jen, že pan hejtman má regulérní smlouvu a zaplatil dva miliony ze svého účtu. Od té doby nic jiného neprošlo a byl nám znesnadněn přístup k informacím o mimořádných odměnách členů dozorčích rad.“

„Byla tam ale spousta dalších věcí. Například prostřednictvím ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu dal Zimola příkaz, aby byla rozvázána smlouva s regionální televizí Jéčko, protože objektivně informovala o jeho kauze domečku na Lipně,“ dodává Maxová.


Myslím, že bylo v úmyslu pana Zimoly situaci vyhrotit, aby došlo k rozpadu koalice, protože se jim přestaly líbit naše šťouravé postupy v dozorčích radách nemocnic. A zkoušel, co jako hnutí ANO vydržíme – jestli třeba celá aféra nevyšumí, protože budeme chtít zůstat v koalici.Radka Maxová

Vznik i konec koalice umožnil Babiš

Roli v uzavření i konci koalice zřejmě sehrál předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Týdeník Respekt napsal, že „krátce po volbách se hnutí ANO snažilo dohodnout s pravicí. Andrej Babiš ale vyhověl prezidentu Miloši Zemanovi a prosadil, aby se hejtmanem stal Jiří Zimola. Koalice se zhroutila ve chvíli, kdy nad ním Andrej Babiš přestal držet ochrannou ruku.“

„Tak to úplně není, já celé to sestavení koalice považuji za neschopnost pana hejtmana vyjednat si ji sám,“ oponuje Maxová. Připouští ale, že rozhodnutí o konci koalice s předsedou hnutí konzultovala. „On byl velmi nešťastný z nadstandardně vysokých odměn pana Bláhy a chtěl to řešit. Když jsme mu řekli o dalších věcech, které se tam děly, tak nám dal volnou ruku,“ přibližuje.

ČSSD si kupuje koaliční partnery

Podle Zimoly jsou ale výhrady hnutí ANO pouhou záminkou k tomu, aby mohlo vyjednat koalici s ODS. „Nezastíráme, že máme blíže doprava než doleva, a to i v celostátní politice. Ale že bychom svrhli hejtmana kvůli spolupráci s ODS, to ne. Jednání ale probíhají, v pondělí bylo první, na kterém jsme si vyjasnili pozice,“ říká Maxová.

Poslynkyně hnutí ANO Radka Maxová

Naopak prý zatím nedošlo na jednání se sociální demokracií, hnutí ANO má několik podmínek. „Dokážeme si představit další pokračování koalice, ovšem už bez pana Zimoly a jeho náměstka Jaromíra Slívy, protože i on staví domeček na Lipně. A nepřekročitelnou podmínkou bude i odchod pana Bláhy,“ upřesňuje.

„Sociální demokracie si teď kupuje své potenciální partnery tím, že je ze svých pěti radních ochotna slevit na hejtmana a jednoho náměstka – možná ani to ne – a zbytek rozdat. Takový postup kolegů by mě velmi překvapil, protože by se tím nechali koupit a přihlásili by se k tomu, proti čemu bojovali svoláním mimořádného zastupitelstva,“ uzavírá Maxová.

Proč se v Jihočeském kraji rozpadla koalice a které strany sestaví novou? A jak měl Jiří Zimola ovlivňovat regionální média? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio