Jefim Fištejn: V říši faktoidiotů

13. červen 2021

Naše zpravodajství ze Spojených států připomíná latinské rčení o nebožtících, o kterých se smí říkat buď to dobré, nebo nic. Zpráv o této velmoci dnes je povážlivě málo. Ne, že by se v Americe nic nedělo, ale jevy a události, které se tam odehrávají, nejsou v poslední době z hlediska pokroku příliš pozitivní.

Spojené státy se zmítají v přívalu stále nových a nových deficitů – rozpočtem počínaje, energiemi a potravinami konče.

Čtěte také

Krize na jižních hranicích nejenže nepominula, nýbrž naopak dosáhla nevídaných rozměrů, počty bezprizorních dětí v detenčních klecích, které za Trumpa vyvolávaly oprávněné pohoršení, se za Bidena zmnohonásobily, aniž by jim někdo věnoval sebemenší pozornost. Očkování proti covidu náhle zadrhává a americký tisk pochybuje o tom, že by vakcinační cíle byly splněny ke Dni nezávislosti. Jak to slíbil Biden.

Ještě na jaře to formuloval údernicky: „Sto milionů Američanů k tomu datu naočkujeme. Co sto, dvě stě milionů naočkujeme!“ Dnes toto číslo nikdo rozumný neopakuje. Trumpovu zeď nikdo nezboural, spíš ji hodlají dostavět. Hlavní medicínský expert Bidenovy vlády, doktor Fauci, se se svým důsledně pročínským postojem postupně dostal do pozice hlavního škůdce Ameriky. Sílí pocit, že co nevidět skončí v base. O nesrozumitelně defenzivní politice Bidena vůči Rusku darmo mluvit.

Bidenovy omyly a přebrepty

Soudě podle našich sdělovacích prostředků se v Americe nic mimořádného neděje, je ticho po pěšině. V samotných Spojených státech je těžké tvářit se stejně pumprdentně – tamní občané ten průšvih zažívají na vlastní kůži.

Čtěte také

Pokrokový tisk proto pro jistotu rozdělil popis nepopíratelných skutečností na fakta a faktoidy. Faktoid sice správně popisuje jev, leč špatně ho interpretuje. Faktoid je fakt, který neslouží věci pokroku. Nedávno byl obviněn z šíření takových podivných tvrzení i prezident Biden. Prezident, který je jinak tak kognitivně jiskrný a bystrý, že mu ani jeho mluvčí Jen Psakiová podle jejích vlastních slov leckdy nestačí.

Ten se v poslední době několikrát vyjádřil k prudkému šíření Alzheimerovy choroby ve Spojených státech, přičemž čísla mentální epidemie střílel očividně od boku. Zejména ho tížilo, že už za 30, ale možná za 70 let nezůstanou v nemocnicích žádná volná lůžka – všechno bude obsazeno alzheimeriky. Autor sarkastického článku, ze kterého čerpám, věhlasný komentátor Glenn Kessler, naznačuje podezření, že Bidenovy mnohačetné omyly a přebrepty se dají vysvětlit nástupem této nemoci u něho samotného. Až tak dalece dospěla statečnost amerického tisku.

Jefim Fištejn

Zapomněl jsem dodat, že se odvážný článek ze 3. června neobjevil v nějakém marginálním zpátečnickém plátku, nýbrž v deníku The Washington Post, který slouží našim zpravodajcům coby zdroj nevyčerpatelné pokrokové moudrosti. Bachaři správného mediálního prostředí budou asi muset zařadit i tuto ikonickou tiskovinu mezi dezinformátory. Pořádek, holt, musí být.

Autor je publicista

Spustit audio