Je Topolánek podvodník?

13. září 2006

Mirek Topolánek je podvodník - zní z úst politiků sociální demokracie. Jako argument k takovémuto tvrzení používají případ společnosti VAE, ve které se měl Topolánek podvodného jednání dopustit. Jde o firmu, která se při podnikání dostala do problémů. Nestíhala včas splácet úvěr. Následovaly různé sankce a penále a výsledkem byl dluh. Banka na jeho vymáhání rezignovala a pohledávku odprodala. Sociální demokraté se podivují nad tím, proč tak učinila. V této souvislosti je dobré připomenout, že šlo o První městskou banku. Jak už z názvu vyplývá, měl v ní významný podíl pražský magistrát. Na přelomu století byl předsedou dozorčí rady Jiří Paroubek. Dohlížel tak na bankovní ústav v době, kdy poskytoval VAE úvěr. Jiří Paroubek pak měl podle tvrzení Lidových novin dokonce na základě rozhodnutí Rady hlavního města Prahy podepsat jednu ze smluv, kterými byla pohledávka VAE postoupena zájemci na její odkoupení.

0:00
/
0:00

Zjednodušeně řečeno, sociální demokraté by se na některé okolnosti případu nemuseli ptát veřejně šéfa ODS, ale stačilo by se obrátit na svého předsedu. Možná má pravdu, že v té době městu dlužily desítky firem a že si na dění kolem VAE nepamatuje. Dříve než bude vynášet silné soudy, mohl by se třeba spojit s bývalými spolupracovníky z radnice a zkusit si osvěžit paměť. Případně získat k tomuto případu informace a hlavně důkazy, že šlo o transakce značně nestandardní. Pak by je měl neprodleně předat policii.

Ta si už dávno mohla ověřit ve Středisku cenných papírů, že zástava sporných akcií byla zrušena v roce 2003. Tedy zhruba dva roky předtím, než je Topolánek prodal a získaný obnos použil na nákup nového bytu . Mimo jiné to znamená, že utržené peníze patrně nemusely být použity k uspokojení věřitelů. Sporné je rovněž to, zda firma vylákala úvěr podvodem. Každé poskytnutí úvěru by mělo být řádně zdokumentováno. Dá se tudíž zjistit, jaké podklady vedení VAE předložilo a jakým způsobem byl úvěr zajištěn. Pokud by se objevily nesrovnalosti, pak by policie rovněž měla zkoumat, zda šlo ze strany banky o naivitu, nebo o spolupachatelství.

Asi jen obtížně naopak půjdou zjistit detaily, zda a jak je dluh splácen. To je věc obchodního vztahu mezi VAE a firmou Eltodo, která odkoupenou pohledávku momentálně vlastní. A její představitelé veřejně nepochybují, že bude splátkový kalendář dodržen. Právě kvůli seriózní dohodě byla prý směnka, kterou bylo ručeno za dluh znehodnocena. Znamená to, že nelze zjistit, jakým způsobem byla vystavena, ani to, co obsahuje.

Když se to všechno dá dohromady, bude policie obtížně prokazovat Topolánkovi spáchání nějakého trestného činu. Samozřejmě to nelze úplně vyloučit. Konečný výsledek její práce není pro politiky zase až tak podstatný. Nejdůležitější je efekt, který každý skandál přináší. Tím je skutečnost, že se o politickém protivníkovi negativně mluví a že ve voličích může zůstat pocit, že na každém šprochu může být pravdy trochu.

V souvislosti s VAE je v této souvislosti zajímavé, že byl případ otevřen na základě konkrétního udání člověka, u kterého by se na první pohled nepředpokládalo, že bude mít o problémech kolem dluhu VAE nějaké informace. Nelze se tak ubránit spekulacím, zda ho k napsání dopisu inspirovala pouze averze vůči Topolánkovi, nebo zda se nestal, třeba i nevědomě, součástí nějaké širší hry. Do ní by v žádném případě neměla být zatažena policie. A nic na tom nemění ani skutečnost, že se ji politici prostřednictvím médií snaží dostat pod tlak. S ním si momentálně nemusí umět poradit Kauza Kubice totiž názorně odhalila rozklad uvnitř některých policejních složek. Jakoby šlo více o válku policajtů a o snahu politiků vytěžit z ní pro sebe co nejvíce, než o kvalitní fungování bezpečnostních složek v zemi.

V atmosféře nově nastupující vlády, která má před sebou vidinu krátkodobé existence, je prakticky vyloučené, něco na tom změnit. Když se k tomu přidá skutečnost, že v zemi stále probíhá předvolební kampaň, můžeme si být jisti, že skandálů kolem politiků bude spíše přibývat než ubývat. Tím spíš, že se politici v České republice nechovají vždy úplně standardně a pro nejrůznější spekulace vytvářejí přímo živnou půdu. Kauza VAE toho může být rovněž názorným příkladem. Asi nejlépe to charakterizují slova bývalého pražského primátora za ODS Jana Koukala. V Mladé frontě Dnes prohlásil, cituji: "Bylo by bláznivé, kdybych tvrdil, že to odkoupení pohledávky ze strany Eltodo bylo z ryzí lásky k bližnímu," konec citátu.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: Petr Hartman
Spustit audio