Je to paradox, ale zřejmě nejvíc plýtvá jídlem generace Z
Takzvaná generace Z se pokouší žít udržitelně, ale třeba jídlem zřejmě plýtvá ze všech generací nejvíc. Tvrdí to vědci z Mendelovy univerzity, ale zatím nemají tzv. tvrdá data. V následujících letech proto budou zkoumat odpad z vysokoškolských kolejí, analyzovat deníkové záznamy mladých a zapojí do zkoumání i umělou inteligenci. Vědci ale hlavně chtějí mladé naučit neplýtvat.
Víc si poslechněte ve Vědě Plus, kde také mj. uslyšíte:
- Léčba termálními prameny může být cestou, jak reagovat na stárnutí populace
- Mozky plazů a obojživelníků se za stovky milionů let skoro nevyvinuly. Čím to je?
- Národní technické muzeum pořádá Recyklační víkend. Můžete totiž svůj vysloužilý elektrospotřebič darovat.
Vědou Plus provází Lukáš Matoška.
Související
-
Jak Jan Pokorný přistupuje k plýtvání jídlem a jezení masa?
Jak Jan Pokorný přistupuje k plýtvání jídlem a jezení masa?
-
Plýtvání jídlem? „Inspirací by nám měly být naše babičky,“ radí šéfkuchař restaurace Sůl a řepa
Co nás vede k plýtvání? A jak mu zamezit? Poslechněte si speciální vysílání Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus o klimatickém i sociálním problému plýtvání.
-
Plýtvání jídlem je dnes běžné, proto vás naučíme, jak použít starý chleba
Před sto lety se jídlem rozhodně neplýtvalo. Dojedl se každý kousek chleba, než se upekl čerstvý. Dnes je to ale jinak.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.