Je nejnovější ofenzíva pákistánské armády proti Talibánu opravdovou reakcí na kritiku světa?

28. duben 2009

Po více než chabých reakcích pákistánské vlády na obsazování okresů Dir a Buner na severozápadě země bojůvkami Talibánu ze sousedního údolí Svát koncem uplynulého týdne se najednou během víkendu ozvala s dost nečekanou a robustní ofenzívou pákistánská armáda.

Jak jsme už referovali, vláda ponechala v údolí Svát koncem února přes kritiku světa Talibánu volnou ruku k vládnutí schválením jeho požadavku na tamní zavedení práva šária. To už vedlo k fundamentalistickému násilí proti civilnímu obyvatelstvu a oblast údolí Svát začali opouštět uprchlíci. Vlnu pobouření vyvolal zejména incident, ve kterém děti nalezly poblíž dívčí školy v okrese Lower Dir fundamentalisty na dívky nastraženou bombu ve tvaru fotbalového míče. Bomba při hře vybuchla a zabila 12 dětí. Mezitím bojůvky Talibánu pronikly do zmíněných sousedních oblastí a vyvolaly jak paniku mezi obyvateli, kteří fundamentalisty nesnášejí a jsou dokonce připraveni proti němu bojovat, tak i obavy mezinárodního demokratického společenství.

Na konci minulého týdne se bojůvky Talibánu najednou začaly na řadě míst stahovat, jakoby se zalekly možné tvrdší reakce vlády po mezinárodní kritice islamabádského nicnedělání, jinde však zůstaly, nebo instalovaly místní správy ovládané sympatizanty. Pákistánská vláda konečně o víkendu vyslala do zmíněných okresů Buner a Dir vojsko a v úterý ráno už armáda hlásila, že po nasazení těžké techniky a vrtulníků zabila ve vesnicích Lal Qala a Islam Qala na pět desítek Talibánců a přinutila je v řadě míst k ústupu. To potvrzovaly i tisíce uprchlíků proudících na jih od města Maidan v okrese Lower Dir. Jiné zprávy ovšem tvrdily, že armáda ve skutečnosti nepostoupila dál než na hranici vzbouřeneckého okresu, kde ji Talibán zastavil. Vláda mezitím také tvrdila, že pokud Talibán v údolí Svát dohodu o neútočení a odevzdání zbraní výměnou za povolení práva šária nebude dodržovat, dohoda jednoduše přestane platit a v údolí Svát budou zhovu platit federální zákony a ti, kteří porušují zákon, budou podle nich potrestáni. Jeden z předních generálů pákistánské armády dokonce prohlásil pro televizi BBC, že lituje, že Talibán nebyl na severozápadě země doslova ,,zničen už jako poupě v rozpuku'' a že by se tak nyní mělo učinit co nejdříve.

Mluvčí Talibánu Khan ovšem podle agentur v pondělí prohlásil, že na jednáních rady fundamentalistů bylo v neděli rozhodnuto přerušit mírová vyjednávání s vládou do doby, kdy jejich vůdce v údolí Svát Sufi Muhammad -- který nedávno označil parlamentní demokracii za nekompatibilní s Islámem -- bude moci opustit vesnici v okrese Dir, kde je fakticky odříznut od světa. Khan pak dodal, že Talibán považuje armádní útok za porušení dohod o příměří a že pokud armáda útok v okresu Dir nezastaví, zaútočí Talibán ve všech okolních okresech, zatímco vládní ministr pro Sevrozápadní provincie Hussain tvrdil, že armáda tam neprovádí žádné vojenské operace, ale ,,pouze čištění některých oblastí'' od militantů, kteří dohodu porušují neodevzdáním zbraní a útoky. Pozorovatelé nyní soudí, že pákistánská vláda se zalekla rostoucího vlivu Talibánu a ten se zas zjevně přes kontakty v Islamabádu předčasně doslechl o chystaném útoku armády. Někteří poukazují na skutečnost, že vláda sesadila komisaře celé oblasti Malakand, ve které se zmíněné okresy nacházejí, pro příliš úzké styky s Talibánem, přestože to byl on, kdo vyjednal zmíněnou dohodu o zavedení práva šária v údolí Svát. To nyní Talibán začal uplatňovat na celém území, které kontroluje.

V pondělí byl ještě tlak mezinárodního demokratického společenství na pákistánskou vládu vystupňován příletem britského premiéra Browna do Islamabádu po zastávce v Kábulu u britských vojsk a prezidenta Karzaího. Brown pákistánské vládě ještě důrazněji sdělil to, co prohlásil v Afghánistánu, totiž že problém Talibánu v Afghánistánu i Pákistánu je ten sám problém a že oblast hornaté společné hranice obou zemí je líhní terorismu, odkud vede řetězec teroristických spojení do ulic světových hlavních měst. Strategie spolupráce s vládami a dar deseti milionů liber na protiteroristické operace obou zemí přispěje k zajištění bezpečnosti oněch zdánlivě od Británie a Evropy vzdálených pohraničních oblastí a bude znamenat i zvýšení bezpečnosti v Británii, dodal premiér Brown. S tím nelze než souhlasit, avšak otázkou zůstává, zda myslí islamabádská vláda nynější armádní ofenzívu opravdu vážně, nebo to jen z nerozhodnosti a v obavách z hněvu fundamentalistů, které už nedokáže kontrolovat, předstírá. Pokud to jen předstírá, mohly by být následky opravdu velmi vážné pro celý demokratický svět.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: jj
Spustit audio