Jdou lidovci ke dnu?

13. duben 2006

Necelé dva měsíce před volbami do Poslanecké sněmovny dostalo vedení KDU-ČSL zajímavý signál. Podle průzkumu společnosti SC a C pro Mladou frontu Dnes by totiž opustili první politickou ligu. Se ziskem 4% by zmizeli z Poslanecké sněmovny a museli by řešit jiné problémy, než s kým a za jakých podmínek jít do vlády.

0:00
/
0:00

Samozřejmě jde o jeden z mnoha průzkumů veřejného mínění a proto ho není potřeba přeceňovat. Zároveň by však lidovci tyto výsledky neměli přejít jen tak mávnutím ruky. Počet oslovených občanů byl totiž výrazně vyšší než je v průzkumech obvyklé. A hlavně hlasy pro jednotlivé strany byly počítány pouze u těch odpovědí, kde dotázaní jednoznačně tvrdili, že půjdou k volbám. Samozřejmě realita může být nakonec jiná.

Lidé se k volebním urnám mohou dostavit v jiném počtu, než z jakého průzkum vychází, a získané hlasy pak mohou výrazně naskočit či naopak ubýt. Tím se sice vedení KDU-ČSL může utěšovat. Přesto by se mělo pokusit získat další příznivce z řad lidí, kteří k volbám půjdou, ale nejsou rozhodnuti komu odevzdají svůj hlas. Zároveň by lidovci měli správně namotivovat ty občany, kteří by třeba lidovce podpořili, ale nejsou přesvědčeni o tom, že se voleb zúčastní. Podíváme-li se na aktivity KDU-ČSL v poslední době, pak těžko nalezneme viditelný čin, který by mohl upoutat pozornost voličů a získat straně další příznivce. S trochou zjednodušení by se dalo říci, že o lidovcích se v poslední době více hovořilo na veřejnosti spíše v negativních souvislostech. První se týká podivné plakátové kampaně, která zesměšňuje především Miroslava Kalouska a kterou oficiálně zaštiťuje nemajetná Balbínova poetická strana.

Druhá souvisí s původním lídrem karlovarské kandidátky Františkem Strakou. Ten v televizní diskusi předvedl málo schopností a do širšího povědomí se zapsal poněkud xenofobními výroky na adresu asiatských obchodníků. Veřejnost pak mohl upoutat ještě jednou. To když se vzdal kandidátky a svůj krok zdůvodnil tím, že se mu nepodařilo včas získat české občanství. Na stranu, která je součástí vládní koalice, je to málo. Jakoby KDU-ČSL spoléhala pouze na disciplinované voličské jádro a tradiční moravské bašty a v klidu čekala se založenýma rukama na proplutí do sněmovny. Ostatně i zmiňovaný průzkum dokazuje, že v Jihomoravském a Zlínském kraji se podpora lidovců pohybuje kolem deseti procent. Právě dvouciferný volební zisk slíbil šéf strany Miroslav Kalousek. Týkal se však celé republiky. Tato slova se momentálně jeví jako nereálná. Lidovci nedokázali vytěžit patřičný politický kapitál z aféry kolem Stanislava Grosse. Přitom v ní sehráli v pozitivním slova smyslu jednu z klíčových rolí.

Paradoxně však na nemalou část voličů jejich vystoupení zapůsobilo negativně a mohlo je v očích mnoha zbavit nálepky klidné síly. Navíc tradiční lidovecká témata a křesťansky a konzervativně laděný profil této strany nedávají velkou šanci na získání masivní podpory především v Čechách a na severní Moravě. Když se k tomu přidá skutečnost, že lidovecký důraz na rodinu a na její podporu byl svým způsobem zastíněn útokem občanských a sociálních demokratů na tyto skupiny voličů, je šance na dvouciferný volební výsledek téměř mizivá. Ani dosavadní průběh kampaně by neměl nalít představitelům KDU-ČSL do žil příliš optimismu. Strana se nezapojila do přestřelky populistických proklamací. Naopak z úst Miroslava Kalouska zaznívá, že nechtějí lidem slibovat nic, od čeho by po volbách museli couvat. To je sice chvályhodné, z hlediska předvolebního boje podle všeho však málo účinné. Navíc lidovci musí čelit i dalšímu problému.

Tím je vzestup popularity zelených. Takže pro nerozhodnuté voliče se rozšířila nabídka. V minulých volbách pokud nechtěli dát hlas občanským a sociálním demokratům či komunistům, buďto zůstali doma, nebo podpořili lidovce. V současné době mohou zvažovat podporu zelených. Vzhledem k tomu, že ti se dosud nepodíleli na žádné vládě a ani nebyli ve sněmovně, mohou být pro tuto skupinu občanů přitažlivější než KDU-ČSL. Zkrátka lidovci jsou v obtížné situaci. Musí se především spolehnout na pevné voličské jádro a věřit, že v poměru k volební účasti bude natolik silné, že zaručí proniknutí lidovců do sněmovny. V opačném případě by se úplně obrátila situace z před několika měsíců. Tehdy se počítalo s obsazení sněmovny ve složení občanští a sociální demokraté, lidovci a komunisté. V této souvislosti se hovořilo o tom, že nejsilnější trumfy by při povolebním vyjednávání drželi sociální demokraté. Podle nejnovějšího průzkumu SC a C by složení bylo sice opět čtyřčlenné, ale místo KDU-ČSL by v poslaneckých křeslech seděli představitelé Strany zelených. A vzhledem k počtu mandátů vycházejících ze zmiňovaného průzkumu by lepší varianty pro sestavení většinové vlády drželi občanští demokraté. Samozřejmě je nutno dodat, že jde o jeden z průzkumů a že až další mohou potvrdit, zda se jedná o dlouhodobější trend. Přesto by lidovci na jeho potvrzení či vyvrácení neměli čekat se založenýma rukama. Do voleb totiž zbývá už jen pár týdnů.

autor: Petr Hartman
Spustit audio