Jde o zásah státu do soukromoprávních vztahů, tvrdí o omezení prodejní doby viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

10. únor 2015

Omezí poslanci prodejní dobu obchodníků během vybraných státních svátků? Návrh zákona se týká prodejen s plochou nad 200 m2, a upravuje jejich otvírací dobu během vybraných sedmi státních svátků v roce.

„Jde o vstřícný krok k zaměstnancům velkých obchodů, kteří mnohdy žádné svátky slavit nemohou,“ řekl v našem vysílání senátor František Bublan (ČSSD).

Návrh se předkládá potřetí, a vychází ze snahy pracovníků činných v odborech zaměstnanců velkých potravinových řetězců, dodal.

Proč zákon reguluje otvírací dobu jen v případě sedmi svátků? „Vycházeli jsme z toho, že přeci jen se u nás stalo zvykem, že je otevřeno stále, a že by to byl příliš rázný krok,“ vysvětlil Bublan.

Vedoucí prodejen, kterých se návrh zákona týká, žádají, aby se regulace týkala všech, aby nevznikla situace, kdy jejich prodejna ve svátek zavře, ale konkurence bude mít otevřeno, a získá tak výhodu.

„Osobně bych byl nejradši, kdyby lidé sami cítili, že nemá význam chodit o svátcích do obchodu a strávit tam celý den i s dětmi. Měli by si uvědomit, že máme křesťanské svátky nebo svátky české státnosti, které by měly být příležitostí k určitému zamyšlení,“ pobídl občany senátor František Bublan.

Juračka: K ničemu dobrému to nepovede

Viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka soudí, že nastal čas se dohodnout, že je taková regulace zbytečná.

„Diskuze na toto téma začínala v době, kdy byly obchody otevřené 24 hodiny, a řetězce se předháněly v tom, kdo bude mít déle otevřeno,“ připomněl Juračka.

Podle něj ale dnes funguje stoprocentní regulace, a mnohé řetězce mívají o svátcích zavřeno už nyní. Také vymlouvat se na zaměstnance není na místě, soudí viceprezident.

„Rádi chodí na sváteční směny, protože mají příplatky. Jsou to prostě lidé ve službách. To bychom mohli hovořit o tom, že bychom o svátcích zavřeli restaurace nebo že by nefungovali redaktoři v rozhlase.“

Juračka se konkrétně ptá: „Pokud se najde zákazník, který chce o svátcích nakupovat, a najde se subjekt, který má zdroje a chce prodávat, tak proč to neumožnit?“

Viceprezident je přesvědčen, že se jedná o diskriminační opatření nejen vůči zaměstnancům, ale také vůči tržnímu prostředí.

„Všechny obchody jsou dnes v soukromých rukou, a já to beru jako zasahování státu do soukromoprávních vztahů. Proč mi má někdo nařizovat, že mám o svátcích zavřít prodejnu? Regulace je v tomto směru naprosto nadbytečná, a k ničemu dobrému to nepovede,“ předpověděl Zdeněk Juračka.

autoři: rkr , oci
Spustit audio