Jaroslava Jermanová (ANO): Pojďme řešit důležitější věci, než jestli někde visí vlajka

5. duben 2016

Návštěva čínského prezidenta v ČR, domnělé zásahy policie proti vyvěšování tibetských vlajek, kauza Čapí hnízdo. Jaké názory na tato témata zastává Jaroslava Jermanová?

„Nerada kritizuji pana prezidenta, protože z nás politiků má největší mandát. Má právo říct svůj názor. Je pravda, že současná vláda je, pokud můžu použít ten výraz, více agresivnější směrem ven, což minulá vláda nebyla. Já si myslím, že je to dobře. Ale nemůžu říct, že bych se všemi kroky souhlasila,“ říká první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny PČR za hnutí ANO Jaroslava Jermanová.

Odpovídá tak na otázku, jak na ni působí výroky Miloše Zemana, které pronesl v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta.

Jak sama říká, je euroskeptička: „Je potřeba si říct jednu věc a s tou se musíme smířit – zvolili jsme si cestu, že jsme součástí EU, takže určité kroky v souladu s tím dělat musíme,“ uvádí s tím, že by se měl změnit dosavadní způsob jednání ze strany EU, například v otázce migrační politiky.

Návštěva čínského prezidenta

„Trošku jsem překvapená z té hysterie, která tady byla,“ říká Jermanová k otázce návštěvy čínského prezidenta s tím, že situaci srovnává s průběhem jeho návštěvy ve Velké Británii.


Jestli si čínská strana organizovala vítače, jak vy říkáte, tak je to jejich věc a věc čínské ambasády a vůbec celého organizačního týmu kolem této prezidentské kampaně. Já si myslím, že máme důležitější věci na řešení, než to, jestli někde visí vlajka nebo nevisí. Jaroslava Jermanová

Dále se vyjadřuje k údajným zásahům českých policistů, kteří měli lidem zabavovat, případně bránit ve vyvěšování tibetských vlajek: „Tyto informace nemám, nemám je ověřené, nikde jsem je neslyšela a slyším je tady od vás. Jsou na to opravdu důkazy, že to proběhlo nebo neproběhlo? Nebo je to nějaká fáma, která běží Prahou? Já jsem o tom nečetla ani v novinách, nikdo mě na to neupozorňoval. Takže k tomu se vyjadřovat nechci,“ odpovídá Jermanová.

Čapí hnízdo a lex Babiš

„Projev splnil ten účel, pro který byla mimořádná schůze svolána. Nemyslím si, že sněmovna je vyšetřovací orgán, který by se tím měl zabývat,“ dodává k rovině vyšetřování. Jak se dívá Jermanová na věc z politického hlediska? „Předsednictvo za panem Babišem jednoznačně stojí a stojí za ním i členové hnutí a nám to vysvětlení stačí,“ odpovídá.


„Já mnohdy s názory pana Teličky nesouhlasím. Nicméně my jsme hnutí a každý máme svůj názor a toto je názor pana Teličky, který nás zastupuje v EU. Já bych takhle ostrá nebyla. Myslím si, že ta pravda je vždycky někde uprostřed." Poslechněte si celé Interview Plus s Jaroslavou Jermanovou

Ohledně rozporů v předchozích vyjádřeních Andreje Babiše k otázce vlastnictví Čapího hnízda říká: „Nešťastné vyjádření. Já si myslím, že každý, kdo politiku dělá, tak ne vždy se mu podaří dobře vyjádřit to, co chce říct. A jestli to byla chyba nebo nešťastné vyjádření? Za sebe to vnímám jako nešťastné vyjádření a pan Babiš má mou důvěru a stojím za ním,“ uvádí Jermanová.

K otázce zákonů, které mají údajně mířit proti současnému ministrovi financí: „Já ten zákon považuji za lex Babiš,“ odpovídá v rozhovoru s Michaelem Rozsypalem.

Jak dále uvádí, jedná se v případě zákona o střetu zájmů o hranu ústavnosti a snahu dostat úspěšné lidi mimo politickou scénu. Pozměňovací návrh pana Chvojky považuje za porušení koaliční dohody.

Poslechněte si záznam celého Interview Plus s Jaroslavou Jermanovou.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.