Japonský premiér dostal ve volbách mandát prosadit ekonomické reformy

12. září 2005

Drtivé vítězství ve volbách dává japonskému premiérovi jasný mandát, aby prosadil to, co už léta slibuje, ale co dosud naráželo na urputný odpor části poslanců a senátorů - totiž zásadní reformu japonského ekonomického a později snad i politického systému.

Podle tiskové agentury Kyodo získala vládnoucí Liberálně demokratická strana v nedělních předčasných volbách do dolní komory parlamentu 296 křesel, což je její obrovský triumf. Je to o 84 křesel více, než měla doposud a vzhledem k tomu, že dolní komora japonského parlamentu má celkem 480 míst a potřebnou nadpoloviční většinu představuje 241 křesel, mohla by teď Liberálně demokratická strana dokonce utvořit vládu sama a vládnout až do příštích voleb bez koaličního partnera.

To se však s největší pravděpodobností nestane. Premiér Džuničiró Koizumi, který před měsícem vyhlásil předčasné volby, když se mu nepodařilo prosadit v parlamentu klíčový reformní zákon, už prohlásil, že složení vlády se nyní nezmění. Znamená to, že jeho Liberální demokratická strana bude nadále vládnout v koalici se stranou Nové Komeito, což je spíše náboženské uskupení podporované budhisty, s nímž se však program vlády poměrně snadno skloubí.

Podstatné ovšem je, že společně se stranou Nové Komeito, která teď obsadí 31 poslaneckých křesel, bude mít japonská Liberální demokracie v dolní komoře parlamentu více než dvoutřetinovou většinu, celkem 327 míst, kterou potřebuje k přehlasování veta horní komory. Právě hlasy koaličního spojence mají liberální demokraté nutně zapotřebí, aby mohli vrátit do parlamentu legislativu, kterou jim nedávno zamítl senát.

Jedná se především o klíčový zákon Koizumiho reformního programu, který má připravit privatizaci japonských pošt a s nimi spojených bankovních a pojišťovacích služeb. Tento krok premiér Koizumi obhajuje a připravuje už léta a není divu, že s ním spojil i svoji politickou kariéru a na jaře letošního roku prohlásil, že odstoupí ze své funkce, neprojde-li jeho návrh v parlamentu.

Když se pak skutečně našlo dost rebelujících poslanců z řad jeho vlastní Liberálně demokratické strany, aby návrh zákona neprošel, premiér Koizumi nezaváhal a vyhlásil předčasné volby. Splnil svůj slib, i když to byl v té chvíli od něj doslova hazard - v průzkumech popularity jeho hvězda už klesala a mnozí pozorovatelé ho začali odepisovat.

Stalo se ale něco, co jeho odpůrci nečekali: tímto odvážným tahem a pak během předvolební kampaně premiér Koizumi prokázal neobyčejný politický talent. Především jako předseda strany nahradil rebelující poslance v příslušných volebních okrscích vlastními kandidáty. A na rozdíl od obvyklých starších pánů v tmavých oblecích si často vybral (a poslal do volebního boje) pohledné ženy, kterých je vůbec v japonské politice naprostý nedostatek.

Tím si zřejmě získal voliče mladší a střední generace, kteří se v té převládající "šedi" vzájemně těžko rozlišitelných politických kandidátů nedokáží snadno rozhodnout. A premiér tak vlastně zabil dvě mouchy jednou ranou: podařilo se mu znovu zvítězit ve volbách - a jak se ukázalo drtivě - a zároveň se zbavit odpůrců ve vlastní politické straně, které označil za "reakcionáře".

Kupodivu se na vážnější protest nezmohla ani hlavní opoziční Demokratická strana Japonska, které si jinak v posledních letech vedlo poměrně dobře. Před lety ji založili právě různí odpadlíci z Liberálně demokratické strany a další nespokojení členové parlamentu a její podíl v minulých letech vzrůstal, až se mohlo zdát, že v Japonsku vzniká systém dvou velkých politických stran. Po těchto volbách se však taková představa jeví jen jako spekulace: podíl Demokratické strany v parlamentě se propadl ze 177 na 113 křesel a její předseda, Katsuya Okada, dnes oznámil, že přijímá odpovědnost za volební porážku na sebe a odstoupí z funkce.

Japonsko teď tedy pravděpodobně čeká období razatních ekonomických a snad i politických reforem. Mandát, který k nim premiér Koizumi dostal, přichází v pravou chvíli - podle nejnovějších údajů je japonská ekonomika po mnoha letech stagnace a vleklé krize opět na vzestupu. Privatizace, deregulace a reforma vládní administrativy, které Koizumi obhajuje, jsou ale také velkým oříškem a rozhodně mu k jejich prosazení nebude stačit jen rok, jenž mu nyní zbývá ve funkci předsedy strany a tím i automaticky v čele vlády.

Vzhledem k jeho novému volebnímu úspěchu se však dá očekávat nátlak, aby 63-letý Koizumi v nejvyšší funkci zůstal i pro příští období, ačkoli on sám zatím tvrdí opak. Takovému nátlaku bude teď těžko odolávat.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.