Japonsko pomáhá západní Africe postižené epidemií eboly

14. březen 2015

Japonský fond sociálního rozvoje pomáhá Světové bance v boji proti epidemii eboly, která pustoší západní Afriku. Letos v únoru ohlásil, že se snaží hlavně čelit psychologickým účinkům nebezpečné nemoci.

O souvislostech této pomoci referuje deník Japan Times.

Epidemie eboly trvá v západní Africe už více než rok a je nejhorší v dějinách regionu. Podle Světové zdravotnické organizace postihla asi 24.000 lidí a vyžádala si nejméně 9.500 životů.

Oficiální čísla jsou ale možná daleko nižší než ta reálná. Téměř polovinu obětí zaznamenala Guinea, Libérie a Sierra Leone. Epidemie přesáhla možnosti místního zdravotnictví a přístup moderní společnosti se střetl s africkými tradicemi.

Rituály určující zacházení se zesnulým a jeho pohřbívání přispěly k šíření smrtelné nemoci ve velkých městech, a zejména nevzdělaní venkované zaměňují příčinu za následek zdravotní péče. Mnozí lidé jsou přesvědčeni, že zdravotníci nezadržují nemoc, ale naopak ji šíří.

Čtěte také

Mezinárodní reakce na epidemii byla zpočátku pomalá, přestože odborníci varovali, že jedině soustředěné a účinné úsilí může předejít šíření nemoci i do jiných částí světa.

Veřejné mínění se zmobilizovalo, ale mělo také sklon vytvářet absurdní scénáře. Mezinárodní úsilí v boji proti epidemii nakonec zabralo a zdá se, že se nemoc už šíří pomaleji.

Virus eboly

Libérie ohlásila v posledních třech týdnech jen 15 nových případů a Sierra Leone, která jich měla ještě v prosinci skoro 500, zaznamenala v předposledním týdnu jen 65 případů infekce.

Veteráni tažení proti ebole však varují, že bitva ještě neskončila. V Guineji loni v dubnu proběhl celý měsíc bez jediného nového případu, ale brzy nato se nemoc začala opět šířit.

Frekvence nyní kolísá mezi 20 a 30 novými nakaženými týdně. Celková statistika vypadá přesto nadějněji než loni.

Zpomalování epidemie znamená, že spousta nových lůžek vyhrazených pro nemocné je prázdná. Americká armáda, která se na pomoci výrazně podílela, se proto vrací domů.

Čtěte také

Její mise začala před pěti měsíci, byla plánována na rok a zúčastnilo se jí nejméně 2800 vojáků, kteří kromě jiné pomoci budovali léčebná střediska a zřizovali testovací laboratoře.

Současný vývoj vypadá slibně, ale odborníci vědí, že do západní Afriky přijde brzy období dešťů se záplavami, které mohou značně ztížit, ne-li znemožnit, přístup do venkovských oblastí.

Pokud se do té doby nepodaří epidemii ovládnout, může se příští rok rozhořet znovu. Její konec je ještě vzdálená perspektiva a je třeba se připravit na další fázi.

Japonsko se jí zúčastní s programem soustředěným na psychosociální zdraví a duševní odolnost, do kterého se má zapojit 18.000 Liberijců.

Japonský fond sociálního rozvoje založila roku 2000 vláda v Tokiu a Světová banka jako nástroj pomoci nejchudším a nejzranitelnějším skupinám v rozvojových zemích. Japonský příspěvek čítá 660 a půl milionu dolarů a je rozdělen do několika stovek grantů.

Deník Japan Times dodává, že nejde o astronomické částky, ale příjemcům pomoci velmi pomohou. V Japonsku se teď hodně diskutuje o roli této země ve světě. Psychologická pomoc africké Libérii zasažené smrtelnou chorobou stojí v této souvislosti určitě za pozornost.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.