Jan Jůn: Skončily oslavy Bitvy o Atlantik a slavili také Poláci

7. červen 2013

V Liverpoolu a v severoirských přístavech skončila štafeta britských oslav 70.výročí slavné a kruté Bitvy o Atlantik. Po předcházejících oslavách arktických konvojů s americkou a britskou válečnou pomocí do Ruska, šlo nyní o stovky konvojů z Ameriky a Kanady s pomocí pro Británii a později, před invazí do Normandie, s desítkami tisíc vojáků a zbraní z obou zemí, o námořní bitvy ocelových gigantů, letadel a stovek ponorek.

Ano, pro vnitrozemce není jednoduché představit si Bitvu o Atlantik, i když naše československá 311. bombardovací peruť Královského letectva se druhé fáze bitvy zúčastnila honbou na nacistická plavidla, včetně ponorek a vedla si velmi dobře. Je také možné, že jsme měli ve válce i nějaké námořníky, ještě z lodí z první republiky... Celá bitva byla ovšem vlastně nejdelší bitvou Druhé světové války a dosáhla největší intenzity mezi lety 1940 a 1943.

Sám premiér Winston Churchill se přiznal, že měl největší strach, že nacistické ponorky uspějí a proud konvojů s klíčovou pomocí přes Atlantik se jim podaří zastavit. Počet obětí bitvy dokazuje, jak krutá opravdu byla. Zahynulo v ní 35.000 spojeneckých námořníků válečného loďtva, 6.000 členů posádek britských letounů a 30.000 námořníků obchodního loďstva na pěti tisícovkách potopených lodí. Nacisté nakonec za nelítostnou ponorkovou válku zaplatili značnou cenu. Spojencům se podařilo potopit či zničit 757 německých ponorek a ztráty na životech jejich posádek dosáhly čísla 28.000.

Málo se u nás ví o významné roli, jakou v Bitvě o Atlantik sehrálo námořnictvo našich severních sousedů – Poláků. Během německé okupace Polska se podařilo uprchnout do Británie třem torpedoborcům – Blyskawica, Burza a Grom a dvěma ponorkám, Orzel a Wilk. Polská vláda v Londýně pak pronajímala od Britů další válečné lodi, neboť polských námořníků bylo k dispozici více než dost. V roce 1945, po mnoha bitvách s řadou bolestných ztrát, jich sloužilo ještě čtyři tisíce na 15 lodích, poté, co jich Poláci měli během války až 26 – dva křižníky, devět torpedoborců, tři ponorky a pět torpédovek a navíc 36 obchodních lodí v konvojích.

Polské námořnictvo se účastnilo ochrany celkem 787mi konvojů, jako součást útočných formací v 665ti námořních bitvách a podílelo se i na evakuaci Dunkirku, na bitvě o Narvik, na honbě na obří německou bitevní loď Bismarck a nakonec i na vylodění v Normandii. Potopilo celkem 7 německých válečných lodí, pět ponorek a 41 obchodních lodí a poškodilo 24 dalších lodí, včetně osmi ponorek. Prapory sdružení polských námořních veteránů tak byly nyní na vzpomínkových oslavách v Liverpoolu neseny s patřičnou hrdostí.

autor: jj
Spustit audio