Jan Jůn: Obavy o zajištění bezpečnosti pohřbu Margaret Thatcherové

15. duben 2013

V sobotu kolem sedmé večer už bylo na známém Trafalgarském náměstí ve středu Londýna podle odhadu reportérů a policie na 500 anarchistických, trockistických, komunistických či jiných krajně levicových extrémistů, prý hlavně z chudého severovýchodu a ze západních hrabství země. Přijeli prý, aby oslavovali smrt bývalé premiérky Margaret Thatcherové a protestovali proti jejímu slavnostnímu pohřbu.

Podle jejich předchozího vychloubání to měla být největší a nejnásilnější demonstrace poslední doby s desítkami tisíc účastníků, ale přesto, že později přijeli ještě další skupiny, kromě pár výtržností, zapálení kouřových patron, popíjení za přinesených lahví, střetů s policií a devíti zatčených, jim to nějak nevyšlo.

Skupinám vévodila velká papírová karikatura bývalé premiérky a plakáty na zádech jiných, kromě nereprodukovatelných hesel, oznamovaly, že účastníci jsou proti úhradě jejího pohřbu ze státních peněz. Asi nevěděli, že jimi nenáviděná premiérka vyjednala Británii slevu z příspěvků na Evropskou unii v dosavadní výši už 75ti miliard liber a ve srovnání s tím je pár milionů liber (po příspěvku rodiny a výdajích na policisty, kteří by i tak sloužili jinde) zanedbatelný. Ano, lze rozumět rozhořčení bývalých horníků či hutníků, kteří tenkrát v rámci potřebné totální modernizace průmyslové základny Británie přišli o práci, ale země i oni sami jsou na tom dnes mnohem lépe a ti mladí anarchisté ještě stejně tenkrát nebyli naživu.

Problémem pro britské bezpečnostní složky je nyní skutečnost, že demonstranti slibovali, že hodlají narušit i středeční pohřeb baronky Thatcherové a po zkušenostech z násilností extrémní levice u příležitosti jednání světových organizací, není divu, že obavy rostou. Vždyť půjde o bezpečnost britského královského páru, premiéra, vlády i opozice, poslanců a lordů a bývalých i nynějších demokratických představitelů z mnoha zemí světa a dalších hostů. A přesto, že policie bude v pohotovosti, na střechách budou ostřelovači a mezi divaky vojáci a policisté v civilu, budou mít nelehkou úlohu.

Stačí přece, aby nějaký anarchista odpálil třeba ohňostrojovou raketu či neškodný dělbuch, nebo se vrhnul na průvod a bude nejen narušena důstojnost ceremonie, ale v nastalé možné panice i bezpečnost účastníků. A to už je lépe nemyslet na ještě horší alternativy jako pumový útok disidentů IRA, či islamistických teroristů. S jednou takovou skupinou osmi islamistů z Birminghamu, kteří připravovali v Londýně pumový útok, prý mnohem ničivější, než ten v roce 2005 - kdy v metru a autobusu bylo zabito 52 a zraněny stovky nevinných lidí – právě končí soud. Nikdo však neví, zda neměli další pomocníky a tak napětí roste.

autor: jj
Spustit audio