Jan Jůn: Nedokonale připravená skotská nezávislost

29. listopad 2013

V úterý zveřejnila s velkou slávou skotská zemská vláda strany skotských nacionalistů „Bílou knihu“ o podrobnostech jejich plánovaného odtržení od Británie po referendu 18. září příštího roku – pokud tak tedy bude hlasovat většina Skotů, což vůbec není jisté.

Od té doby také trvá válka slov mezi představiteli nacionalistů, zemským premiérem Alexem Salmondem a jeho zástupkyní Nicolou Sturgeon, kteří publikaci pochopitelně vychvalují a brání a skotskou opozicí a britskými a evropskými představiteli. „Bílá kniha“, která má celkem 670 stran a měla odpovědět ještě nerozhodnutým skotským voličům na jejich otázky, se totiž ukázala být – jak zdůraznil oficiální představitel odpůrců odtržení, bývalý labouristický ministr financí Alistair Darling – „dílem fikce, plným bezobsažných tvrzení“ a „bez odpovědí na otázky, které chce Skotsko znát“. Podle něj i podle celé řady odborníků totiž nacionalisté vycházejí z nejistých a dokonce nelogických předpokladů a to, co „Bílá kniha“ prezentuje, nelze dost dobře nazvat nezávislostí.

Velmi dobře to vyjádřil jeden dopis čtenáře deníku The Times, když zdůraznil, cituji: „Alex Salmond si přeje ponechat britskou královnu jako hlavu státu, britskou libru jako skotskou měnu, přístup k vysílání BBC a části armády, pokračování stavby britských válečných lodí na řece Clyde, dvojité občanství pro skotské občany a zachování státní hranice s Anglií bez hraničních kontrol. Důsledek je zřejmý: Pan Salmond si přeje, aby Skotsko zůstalo součástí Spojeného království. Tolik výstižný dopis onoho čtenáře a jeho závěry sdílí zjevně oněch 65 procent Skotů, kteří hodlají hlasovat pro setrvání ve 300 let staré unii.

Vypadá to totiž, že naivita autorů „Bílé knihy“ předpokládá, že Britové budou prostřednictvím společné libry a tedy kontroly Bank of England udržovat solventnost Skotska a jeho bank, zatímco vláda nacionalistů bude populisticky bránit škrtům ve veřejných výdajích a dokonce výdaje zvyšovat o zvyšování dávek v nezaměstnanosti, důchodů, péče o děti i minimální mzdy, znovuznárodnění pošt a podobně. S tím Britové nebudou souhlasit a expremiér John Major to vyjádřil jasně, když řekl, že voliči pro odtržení by měli znát „mrazivou realitu toho, co je jim nabízeno“.

Stejně tak vyvolalo ostré reakce tvrzení nacionalistů, že Skotsko zůstane členem Evropské unie. Předseda Evropské komise José Manuel Barosso a španělský premiér Rajoy odmítli tvrzení skotských nacionalistů a prohlásili, že Skotsko bude muset znovu požádat o členství v Evropské unii a vyhovět kriteriím a podobně by tomu bylo i s členstvím v NATO. Zdá se tedy, že „Bílá kniha“ skotské voliče o výhodách odtržení od Británie jen tak nepřesvědčí.

autor: jj
Spustit audio