Jan Jůn: Britové se také připravují na „Grexit“

10. únor 2015

Zjevně záměrně zveřejněná zpráva o jednání britského premiéra Camerona s centrální bankou a ministerstvem financí o možném odchodu Řecka z eurozóny, nebo-li „Grexitu“, potvrzuje vážné obavy uvnitř Unie ohledně dalšího vývoje.

Je veřejným tajemstvím, že i přes opatrné výroky představitelů Unie i jejích největších členských zemí pokračují přípravy na možnost nedohody s novou, většinově extrémně levicovou či marxistickou vládou Řecka a na tento odchod.

O tom, co v této souvislosti připravuje Evropská centrální banka ve Frankfurtu, se mnoho nehovoří a německá kancléřka Merkelová zní oficiálně stále smířlivě.

To potvrdila i nejnověji po jednání o celní unii v Kanadě, kde vyzvala – už po několikáté – řeckou vládu, aby pokračovala na cestě reforem, a dodala, že země by měla zůstat v eurozóně, což je i jedním z postulátů zahraniční politiky její vlády.

Čtěte také

Připomněla pak Aténám, že Unie stojí na dvou pilířích – solidarity a vlastního úsilí členských zemí.

Mezitím ovšem pronesl řecký premiér Tsipras ve sněmovně první důležitý projev, ve kterém nejen odmítl další utahování opasku a podmínky záchranného balíku Unie jeho zemi ve výši 240 milionů eur, ale zároveň požadoval, aby Německo Řecku vyplatilo další stamilionové válečné reparace, kromě těch vyplacených už v roce 1960.

Předseda Syrizy a nový premiér Alexis Tsipras zahájil kariéru v mládežnické sekci komunistické strany a později stanul v čele Synaspismosu a pak jeho následnické Syrizy. Byly to koalice marxistických stran a jejich členy byli komunisté i maoisté

Že pak jeho vláda zároveň – po zrušení pro Ni nepřijatelných 30 % Bruselem požadovaných reforem – dodrží zbývajících 70 %.

Už první reakce německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela byla odmítavá, neb reparace byly vyřešeny dohodou velmocí před sjednocením Německa, a tak není divu, že se k poradě o možném dalším vývoji rozhodli i Britové.

Britský premiér David Cameron povolal v pondělí nezvykle do své úřadovny v Downing Street představitele centrální banky Bank of England a ministerstva financí a hodinu s nimi podle zdrojů probíral, jak by „Grexit“ ovlivnil eurozónu, britské investice a ekonomiku.

Čtěte také

Jak známo, finanční trhy už ovládá panika, řecké bankovní akcie poklesly o dalších 10 % a burza o téměř 5 % na hodnotu roku 2012. Agentura Moody’s dál snížila rating pěti největších řeckých bank a vládní tříleté obligace se vyšplhaly na neprodejných 22 %. Britům se tedy není co divit.

Pokud by se totiž Tsiprasovi marxisté nedohodli s Bruselem a neprobudili se z takto snad posledního naivního ultralevičáckého snu o organizaci společnosti v Evropě, Evropská centrální banka by po schůzce vůdců Unie tento týden odmítla na jednání rady 18. února Aténám další podporu likvidity.

Finanční trhy už ovládá panika, řecké bankovní akcie poklesly o dalších 10 % a burza o téměř 5 % na hodnotu roku 2012

Řecko by muselo vyhlásit bankrot, zavést výjimečnou kontrolu proti útěku kapitálu ze země, opustit euro a zavést drachmu.

Mluvčí premiéra Camerona ohlásil, že pondělní diskuse zahrnovala „rizika tlaků na finančních trzích ohledně dopadu a nejistoty, které dál vzrůstají,“ a že plány budou upřesněny podle vývoje.

Experti tvrdí, že naprostá většina řeckých dluhů se týká eurozóny a závazky Británii činí něco přes šest miliard liber, což je prý relativně málo, i když britské firmy, kterým řečtí obchodní partneři něco dluží, by přišly velmi zkrátka.

To v neděli potvrdil televizi BBC i ministr financí George Osborne. Ten varoval, že dopad řeckého opuštění eura by měl „velmi závažné důsledky“ i pro Británii a další země mimo už i tak stagnující eurozónu. Jinými slovy by zjevně znamenal „konec nadějí na brzké evropské hospodářské oživení“.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.