Jan Fingerland: Konec Trumpova klauna

21. srpen 2017

Sekera nad hlavou Steva Bannona visela už celé měsíce. Dopadla ale teprve teď a údajně druhý nejmocnější muž Ameriky odchází.

Sám Bannon se rád považoval za hlavního autora Trumpova volebního vítězství. Nepochybně dokázal ve prospěch zdánlivě nezvolitelného kandidáta použít sílu „alternativních médií“ a přitáhl miliony voličů, kteří by zřejmě zůstali doma.

A Trump jej považoval za přítele a jmenoval jej svým hlavním stratégem. Teď je ale lásce konec. Co mohlo ukončit tak zářivou kariéru po pouhých osmi měsících v Bílém domě?

Příliš mnoho Bannona

Existují různé výklady, správné mohou být současně. Bannon byl pro prezidenta určitě velkou mediální zátěží. Zatímco Trump ve skutečnosti chce, aby ho hlavní média přijala a cítí se jimi zneuznaný, Bannon miluje kontroverze a pěstoval je i teď.

Steve Bannon

Podle některých názorů byly poslední kapkou střety v Charlottesvillu, kdy to byl Bannon, kdo prosazoval tvrdou linii, včetně prezidentova trvání na tom, že neonacisté i jejich odpůrci jsou si podobní.

Dále, Bannon už Trumpovi očividně lezl na nervy. Například: hlavní stratég prý prezidenta dopálil, když v rozhovoru pro časopis zcela otevřeně odporoval Trumpovu názoru na možnosti řešení severokorejské krize. Už dříve se snažil získat zbytečně velkou pozornost a dokonce si prý nechával říkat „prezident Bannon“. Nepochopil, že něco takového by nesnesl i méně egocentrický muž než je Trump.

A za třetí, Bannon vedl dlouhodobě válku s dalšími blízkými spolupracovníky v Trumpově okolí. Ti se pravděpodobně o jeho pád také zasadili. Jedním důležitým blokem jsou bývalí vojáci, zejména vojenský poradce McMaster.

Trumpův poradce pro národní bezpečnost Herbert McMaster

Konflikty měl Bannon i s poradci Gary Cohnem a Dinou Powellovou. Ze všeho nejvíce se ovšem nesnášel s Jaredem Kushnerem a Ivankou Trumpovou – všechny dohromady nazýval „demokratickým křídlem v Bílém domě“.

Otázka pořádku

Definitivní ránu ale Bannonovi možná zasadil někdo jiný, totiž relativně nový personální šéf Bílého domu John Kelly, bývalý mariňák, jehož úkolem bylo dát provozu kolem prezidenta konečně nějaký řád – tedy odstranit sváry mezi poradci a zabránit tomu, aby si každý chodil za Trumpem, jak ho napadne. Konkrétně Bannon prý neustále obcházel pravidla. Právě po PR katastrofě po Charlottesville to byl údajně Kelly, kdo Trumpa přesvědčil, aby se obtížného spojence zbavil.

Zatím není jasné, zda odchod předního představitele alternativní pravice bude mít dopad také na Trumpovu politiku. Proslýchá se totiž navíc, že po Bannnovi budou následovat další dva poradci z podobného okruhu, totiž pánové Sebastian Gorka a Stephen Miller. Větší slovo nyní asi budou mít vojáci, jako je McMaster, a užší rodina, jako je dcera Ivanka a její manžel Jared.

Pohled do budoucna

Donald Trump a Ivanka Trumpová v Oválné pracovně Bílého domu

A neméně důležitou otázkou je, jak se zachová samotný Bannon, který už oznámil svůj návrat do vlivného serveru Breitbart News. Trump se s ním rozloučil co možná nejdůstojněji, nebyl vyhozen, mohl odejít zdánlivě z vlastní vůle. Bannon ovšem odchází s hořkostí a možná se bude chtít mstít.

Přinejmenším nenávidí „Javanku“ - tedy své rivaly Jareda s Ivankou – na které ovšem nemůže útočit, aniž by tím zasahoval i samotného prezidenta. Trumpovi to může škodit, a nebo také možná ne. Je tu totiž ještě jeden důvod, proč Bannon musel jít. Trump pochopil, že pokud si má rozvázat ruce a jako prezident alespoň něčeho dosáhnout, musí se smířit s republikány v Kongresu.

A pro ty byl Bannon a vše, co představoval, už naprosto nepřijatelný. A pokud Trump uvažuje o druhé kandidatuře, pak udělal jasný závěr: příště ho mohou zvolit jen „normální“ republikáni, nikoli lidé z okraje, kteří ho vynesli do prezidentského křesla napoprvé.

Spustit audio