Jan Bednář: USA zahajují průzkumné lety nad Sýrií

26. srpen 2014

Pro amerického prezidenta Baracka Obamu není vůbec snadné zbavit se dědictví válek na Blízkém východě. Když před lety nastupoval do svého úřadu, bylo jeho hlavní zahraničně politickou prioritou ukončit dlouho trvající a mimořádně zničující války v Iráku a Afghánistánu, které zahájil jeho předchůdce v Bílém domě George Bush mladší.

Válka v Iráku skončila poměrně rychle a Američané ze země odešli. A s několikaletým zpožděním se pak něco podobného odehrálo i v Afghánistánu.

Ale jak se teď ukazuje, ponechat tyto země svému osudu nebude vůbec jednoduché. Schopnost Iráčanů vládnout si bez cizí pomoci se zatím neosvědčila. Po letech sektářských bojů a napětí mezi tamními sunnity a šíity propuklo letos na jaře v Iráku povstání vedené islámskými radikály a akutně hrozí rozpad jednotného státu.

A nejen to, islámští radikálové se tam snaží zavést pro Západ naprosto nepřijatelný středověký režim. Hromadné porušování základních lidských práv, vyhánění a vraždění civilistů jiného náboženského vyznání a všemožné další ukrutnosti přinutily nyní západní spojence znovu v Iráku zasáhnout.

Čtěte také

Británie, Německo a Francie se rozhodly vyzbrojit milice Kurdů, které v severním Iráku bojují proti islámským extremistům a Spojené státy dokonce před měsícem zahájily letecké údery proti nim.

O účinnosti těchto náletů panují mezi odborníky pochybnosti, ale v součinnosti s kurdskými milicemi a iráckými vládními vojsky se přece jen dařilo postup islámským extremistů brzdit.

Americký prezident Barack Obama se bude muset nějak vyrovnat s velkým dilematem současné situace: jak oslabit, či spíše odstranit pro Západ naprosto nepřijatelnou vládu islámských extremistů, a přitom nepomáhat Asadovu režimu

Ozbrojené skupiny extremistů mají ale své spojence v sousední Sýrii a před americkým prezidentem Obamou nyní vyvstává vážná otázka, zda v zájmu porážky radikálů v Iráku by měly Spojené státy zaútočit na extremisty i v Sýrii.

Obama se v této věci ještě nerozhodl, ale skutečnost, že Pentagon nyní zahajuje průzkumné lety nad Sýrií, svědčí o tom, že k takovému rozhodnutí by mohlo brzy dojít.

Prezident Obama samozřejmě nadále odmítá nasazení amerických pozemních vojsk v tomto regionu, ale průzkumné lety nad Sýrií mají s největší pravděpodobností připravit podmínky k tomu, aby mohl dát rozkaz k leteckým úderům.

Čtěte také

Obzvláště prekérní na celé situaci je skutečnost, že americký prezident nechce svojí politikou podpořit syrský režim prezidenta Asada. Naopak, až dosud opakovaně vyzýval k jeho sesazení.

Případný americký útok proti syrským povstalcům ovšem objektivně přispěje k posílení Asadových pozic.

Prezident Obama se proto bude muset nějak vyrovnat s velkým dilematem současné situace: jak oslabit, či spíše odstranit pro Západ naprosto nepřijatelnou vládu islámských extremistů, a přitom nepomáhat Asadovu režimu, který – pokud jde o porušování lidských práv – má také velmi špatnou pověst.

A to asi bude opravdu těžké.

Bojovníci Al Kajdy, spojení s Islámským státem na přehlídce v Sýrii
autor: Jan Bednář
Spustit audio