Jan Bednář: Nikulin na mezinárodní politické scéně

3. duben 2018

Není obvyklé, aby vláda Spojených států děkovala někomu přes hranice za vydání trestně stíhané osoby k soudu.

To, že se to stalo v případě mladého ruského počítačového odborníka Jevgenije Nikulina a úřad Bílého domu vyjádřil oficiálně za jeho vydání vděčnost České republice, už samo o sobě svědčí o mimořádné politické závažnosti tohoto případu.

„Chválíme Českou republiku, že v této věci prosazuje principy odpovědnosti a spravedlnosti,“ uvedl doslova tiskový úřad Bílého domu. Bílý dům se v této souvislosti zmínil o obraně našich základních hodnot, k nimž patří v současné době i ochrana spolehlivosti internetu.

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin je ve Spojených státech obviněn z internetových útoků na tři technologické firmy, podle vyšetřovatelů své útoky zaměřil na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webová úložiště Dropbox, ale od začátku je zřejmé, že nejde jen o ekonomické ztráty, které by mohl těmto firmám případně způsobit.

„Počítačové pirátství není jen zločin, je to přímé ohrožení bezpečnosti a soukromí Američanů,“ prohlásil v této souvislosti americký ministr spravedlnosti a generální prokurátor Jeff Sessions.

Hacker - počítač - laptop

Nekalé praktiky Kremlu

Nejde samozřejmě jenom o to, co mohl případně napáchat pouze sám o sobě nějaký mladý ruský počítačový nadšenec. Pokud ovšem prostřednictvím internetu pronikl do počítačových systémů několika významných amerických firem a s použitím ukradených identit potenciálně získal přístup k osobním informacím několika milionů Američanů, těžko by to dělal jen z nějaké osobní zvědavosti.

Lze spíše předpokládat, že mu dal někdo takový úkol a že tato jeho aktivita byla objednána a zaplacena někým, kdo měl o takové informace zájem.

Jak se dají osobní informace uživatelů internetu zneužít, jsme se dozvěděli nedávno ze skandálu kolem společnosti Cambridge Analytika, která údajně ovlivňovala volby v několika zemích světa, včetně prý i České republiky.

Odborníci z oboru počítačové techniky jsou schopni využít osobní informace velkého počtu lidí k ovlivňování obsahu stránek, které si prohlížejí uživatelé internetu. Některé údaje jim tak mohou tak zvaně podstrčit, aby vypadaly důvěryhodně, a jiné údaje mohou zase tak zvaně vymazat či aspoň odsunout tak daleko, aby unikly pozornosti.

Jan Bednář

Podezření, že tímto způsobem mohly být ovlivněny výsledky minulých prezidentských voleb ve Spojených státech, je už rok předmětem speciálního vyšetřování. A hlavním podezřelým je právě Rusko.

Možná právě proto mělo Rusko takový zájem na tom, aby Česká republika nevydala Nikulina do USA. Kdyby vyšly najevo nekalé praktiky Kremlu, jehož mohl být Nikulin zaměstnancem, bylo by to jistě současnému ruskému vedení velmi nepříjemné.

autor: Jan Bednář
Spustit audio