Jan Bednář: Jemen zmařil teroristický útok

7. srpen 2013

Napětí v Jemenu pokračuje. V této relativně chudé arabské zemi, která však má velmi dlouhou hranici se sousední Saudskou Arábií, působí dnes prý nejaktivnější odnož Al-Kajdy, zvaná Al-Kajda na Arabském poloostrově (označovaná anglickou zkratkou AQAP).

Podle deníku New York Times zachytila nedávno americká zpravodajská služba telefonické rozhovory mezi vůdcem skupiny AQAP Násirem Wuhajšim a následníkem Usámy bin Ládina v čele celosvětové sítě Al-Kajdy Ajmanem Zawahírim. Hovořili o připravovaných teroristických útocích a informace z jejich rozhovorů přinutila tento týden americkou vládu raději uzavřít ambasády a konzuláty ve dvaceti arabských zemích, než riskovat ztráty lidských životů.

Svá velvyslanectví v Jemenu uzavřely preventivně v minulých dnech i další západní země a Spojené státy a Británie včera dokonce odtud evakuovaly všechny své diplomaty a doporučily svým občanům z Jemenu okamžitě odjet.

Mluvčí jemenské vlády a poradce premiéra Radži Badi dnes oznámil novinářům v hlavním městě, že jemenská armáda a bezpečnostní síly zmařily připravovaný teroristický útok na tamní ropovody a plynovody. Teroristé převlečení za vojáky měli podle Badiho také v plánu obsadit dva přístavy na jihu Jemenu, kde ústí ropné terminály a ovládnout tak důležitá města Mukalu a Belhaf.

Jemenská armáda, řekl Badi, zabránila koordinovanému teroristickému činu, chystanému na minulou neděli, tím, že příslušná zařízení obsadila velkým počtem vojsk a nikoho nepustila do jejich blízkosti.

Zpravodaj BBC v Jemenu uvádí, že také hlavní město Saná nyní zažívá bezprecedentní bezpečnostní opatření – po městě jsou rozmístěny stovky obrněných vozidel a tanků a vojáci hlídají cizí zastupitelské úřady a vládní budovy i letiště.

Jemenská vláda vydala seznam 25ti nejvíce hledaných teroristů a nabízí za informace, které povedou k jejich dopadení, pět milionů jemenských rijalů, což je skoro půl milionu českých korun.

Méně známou kapitolou současného vývoje v Jemenu je přitom spolupráce jemenských úřadů se Spojenými státy. Američané poskytují Jemenu finanční a vojenskou pomoc a agentura Reuters dnes uvedla, že americké bezpilotní letouny zasahovaly v uplynulých deseti dnech v Jemenu pětkrát a zlikvidovaly nejméně 20 militantů.

Spojené státy mají obavy o bezpečnost v této části světa hlavně kvůli Saudské Arábii, která je důležitým americkým spojencem na Blízkém Východě a největším světovým vývozcem ropy.

Podle zpravodajství BBC proto není vyloučeno, že se do boje s tamními militanty zapojí i členové speciálních amerických vojenských jednotek.

autor: Jan Bednář
Spustit audio