Jan Bednář: Japonský císař Naruhito formálně nastoupil na trůn

22. říjen 2019

Japonská císařská rodina – a s nimi celé Japonsko – prožívá slavnostní okamžik oficiálního nástupu na trůn již 126. následníka této nejstarší vládnoucí dynastie světa.

Novému japonskému císaři Naruhitovi je letos 59 let a panovnické povinnosti převzal od svého otce Akihita už 1. května, avšak teprve dnes slavnostně a oficiálně usedl na trůn.

Čtěte také

Mohli jsme tak sledovat dvě posvátné ceremonie, převzetí panovnických povinností a samotné usazení na trůn japonského císaře, které v historii bývají od sebe obvykle ještě více časově vzdálené. V případě Naruhitova otce trvalo přechodné období mezi nimi dva roky, protože bylo třeba vzdát patřičnou úctu tehdy zemřelému císaři Hirohitovi.

Avšak otec nového japonského císaře Akihito stále žije, a ačkoli abdikoval oficiálně ze zdravotních důvodů, nevypadá na první pohled nijak špatně a zdá se pravděpodobné, že bude žít ještě řadu let.

Možná už se cítil ve svém věku poněkud unavený z oficiálních obřadů, a jen proto se letos rozhodl předat vládu svému nejstaršímu synovi princi Naruhitovi. Při předávání císařské moci proto letos nebylo nutné zachovávat povinný smutek a oficiální ceremonie měly tak spíše „oslavný“ charakter bez obvyklého truchlení.

Korunní princ Akišino

Abdikace japonského císaře ještě za jeho života je historicky velmi výjimečná a došlo k ní naposledy před 200 lety.

Čtěte také

Předání císařské moci z otce na syna, jak se letos uskutečnilo, lze proto považovat za další významný krok v „modernizaci“ japonského císařství, což je dlouhodobý proces vnitřní proměny Japonska, započatý před více než sto lety „otevřením“ se okolnímu světu.

Po skončení 2. světové války, která jak známo skončila porážkou Japonska, proces „modernizace“ pokračoval a z této zvláštní země Dálného východu se stala skutečná ekonomická velmoc. Dnes už ale Japonsko ve svém ekonomickém předstihu spíše poněkud zaostává za jinými „asijskými tygry“.

Příští vývoj zřejmě přinese další převratné změny. Pro japonskou císařskou rodinu je zvláště stresující skutečnost, že vládnoucí císařský pár, císař Naruhito a jeho choť Masako, nemá mužského potomka.

Jan Bednář

Japonská dynastie se přenáší pouze po mužské linii, a korunním princem je proto v této chvíli Naruhitův bratr Akišino a po něm nejspíš jednou přijde na řadu Akišinův dnes dospívající syn Hisahito.

Těžko si dnes ale představit, že by Japonsko ve své modernizaci pokračovalo i v budoucnu tak rychle jako za císaře Hirohita.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Bednář
Spustit audio