Jan Bednář: Britští toryové vybírají šéfa strany a premiéra

19. červen 2019

Konzervativní poslanci dolní komory britského parlamentu mají v těchto dnech důležitý úkol.

Vybírají nejvhodnější kandidáty na předsedu strany a tím i budoucího britského premiéra.

Jan Jůn: Boj o britské premiérství vyvrcholí tento týden

Boris Johnson

Drama boje o britské premiérství tento týden vrcholí.

Jak známo, premiérka Theresa Mayová nedávno rezignovala na funkci předsedkyně strany i na funkci premiérky, když se ukázalo, že dohoda, kterou vyjednala s představiteli Evropské unie pro vystoupení Británie z Evropské unie, nemá podporu dolní sněmovny parlamentu.

Již sjednanou dohodu parlament neschválil ani po opakovaném hlasování a paní Mayová v této chvíli zůstává premiérkou jen dočasně – do chvíle, než vládnoucí konzervativní strana vybere jejího nástupce.

Svým způsobem je to podobná situace, jaká nastala v Británii před třemi lety, kdy rezignoval po prohraném referendu o vystoupení Británie z Evropské unie tehdejší premiér David Cameron. Tehdy, uprostřed volebního období, si konzervativci zvolili za jeho nástupce právě Theresu Mayovou.

Boris Johnson nepředvedl nejlepší výkon

Jan Jůn: Bude „tlučhuba a klaun“ britským premiérem?

Bude Boris Johnson příštím britským premiérem?

Na první pohled to vypadá, že se britští konzervativci zbláznili. Desítka kandidátů na vůdce strany a premiéra po čtvrtečním hlasování poslanců o tři prořídla, ale vyhlídky jsou zarážející.

Dnes jsme také uprostřed volebního období a na první pohled se může zdát, že se historie opakuje. Hlavně by ale mohly uplynulé tři roky posloužit jako varování, že přes veškerou snahu a veliké osobní nasazení při striktním dodržování všech demokratických pravidel nemusí být nově zvolený vůdce úspěšný v tom, co si předsevzal a k čemu dostal mandát.

Theresa Mayová by spíše mohla sloužit v tomto ohledu jako odstrašující příklad, a ani její nástupce to nebude mít lehké. Možná se opět ukáže, že personální změnou ve vedení se na celkových podmínkách země nic nemění.

Stane se nástupcem Mayové bývalý ministr zahraničí Boris Johnson? V této chvíli se to zdá velmi pravděpodobné, protože v hlasování poslaneckého klubu konzervativní strany má zatím ze všech kandidátů zdaleka největší podporu.

Ondřej Houska: Kvůli souboji o šéfa britských konzervativců roste hrozba brexitu bez dohody

Ondřej Houska

Poslanci zvolení za britskou Konzervativní stranu začali volit nového stranického šéfa, a tedy i nového britského premiéra. Definitivní výsledek volby budeme znát za několik týdnů. Zatím se ale zdá, že čím radikálnější postoje kandidát zastává, tím větší má šance na výhru. A to může mít zásadní vliv i na brexit.

Pořád ale nemá většinu hlasů konzervativních poslanců a hlavně, nakonec předsedu strany nevolí poslanecký klub, ale členové strany. Poslanci mají za úkol pouze vybrat dva nejvhodnější kandidáty, o nichž následně rozhodne členská základna.

Britská veřejnoprávní televize BBC vysílala na svém prvním programu v úterý večer debatu pěti kandidátů, kteří postoupili do třetího kola hlasování, a Boris Johnson v debatě nepředvedl nejlepší výkon. Jak víme, právě takové veřejné debaty nejvíc ovlivní názory a nálady voličů.

Jan Bednář

Ať už se vůdcem konzervativců a budoucím britským premiérem stane kdokoli, bude stát před stejným dilematem, před nímž stála premiérka Mayová v posledních letech a ocitne se v situaci, která nemá žádné jednoduché řešení.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Bednář
Spustit audio