Jak zachránit český hokej

10. červenec 2013

Naposledy před osmi lety přivezli čeští hokejisté do dvaceti let zlatou medaili z mistrovství světa.

Krizi mládežnického hokeje se rozhodl Český svaz ledního hokeje řešit také nařízením extraligovým klubům, aby od nadcházející sezony byl určitý počet mladých hokejistů zařazen na soupisky týmů. Pokud totiž budou hrát s dospělými, měla by jít jejich výkonnost nahoru, slibuje si svaz.

Myslím si, že je to krok dopředu. Kdybych já dostal nabídku z extraligového týmu, asi bych ji zvažoval. Ale stejně nevím, jestli bych tu zůstal,“ komentoval změnu hokejista Petr Šimlík.

A naráží tím na další problém českého hokeje. Hráči v útlém věku, a často bez jakýchkoli zkušeností z extraligy nebo první ligy, rovnou odjíždějí do zámoří.

Šéftrenér českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener konstatuje, že účast mladých hráčů v domácí nejvyšší soutěži jasně zaostává za všemi špičkovými hokejovými zeměmi.

Jen pro srovnání, Švédové v loňské sezoně nasadili 84 hráčů mladších 19 let. My jsme jich nasadili pětkrát méně“.

Připouští ale také, že hráči odcházejí právě proto, že doma nemají prostor. Právě proto zavádí svaz ledního hokeje nové pravidlo o povinné kvótě mladých na soupisce týmu.

Není ale problém i ve špatné výchově mladých talentů? „Určitě se zaspalo. Trochu nám i uškodila ta zlatá éra úspěchů na mistrovství světa a olympiádě. Já bych řekl, že my se dnes nerozvíjíme tak rychle a nejdeme nahoru tak rychle jako soupeři,“ říká Slavomír Lener.

Další opatření, které by měly povzbudit český hokej a vrátit mu medailový lesk, ale musí následovat.

autor: pka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.