Jak vznikl Protektorát? Poslouchejte unikátní svědectví

14. březen 2017

Dne 15. března 1939 vtrhla nacistická vojska na území Čech a Moravy. Obsadila je bez odporu. „Čekali jsme mlčky, co bude dál. Do salonku přišel Adolf Hitler se svým štábem,“ líčí zvukový technik Karel Koníček, co se dělo na Pražském hradě následující den. 13 osudových bodů ale místo Führera přečetl ministr zahraničí – Protektorát Čechy a Morava zřízen!

Připomeňme, jak šly dějiny: 14. března 1939 vyhlásili slovenští klerofašisté pod patronací Německé říše samostatný tzv. Slovenský štát. Druhý den, krátce po deváté hodině ranní, dorazily za silné vánice první německé motorizované jednotky do stověžaté Prahy. Podle nařízení prezidenta Emila Háchy měly veškeré ozbrojené síly složit zbraně a neklást hitlerovským okupantům žádný odpor. Ztratili jsme státní samostatnost! Říšský ministr pro lidovou osvětu a propagandu Joseph Goebbels vyzývá obyvatelstvo, aby vyzdobilo své domy zástavami!

03082316.jpeg

Adolf Hitler přijel do hlavního města ve večerních hodinách 15. března 1939. Ubytoval se na Pražském hradě, kde o den později vydal výnos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Jeho znění mělo být okamžitě zveřejněno rozhlasem, následující den i tiskem. V atmosféře všeobecného strachu a napětí odjela skupinka rozhlasových zaměstnanců na Hradčany. Pražský hrad byl hermeticky uzavřen německým vojskem. Po důkladné osobní prohlídce byli dovnitř vpuštěni pouze reportér Franta Kocourek a zvukový technik Karel Koníček, který po letech vzpomínal. Čekali jsme mlčky, co bude dál. Pojednou jsme byli vyrušeni ohlušujícím řevem. Ruce kolem nás letěly do výše. Do salonku přišel Adolf Hitler se svým štábem.“


U tohoto kulatého stolu přečte vůdce prohlášení…

Znění výnosu ale z neznámých důvodů přečetl místo Adolfa Hitlera ministr zahraničních věcí Joachim von Ribbentrop. V dopoledních hodinách 16. března 1939 se na radiových vlnách pražského rozhlasu nesla pyšná německá tiráda, která znamenala nepředstavitelné ponížení českého národa, který byl tímto aktem uvržen mezi národy neplnoprávné a nesvéprávné. Unikátní nahrávku projevu vám nabízíme z rozhlasového archivu.

Čtěte také

autor: Tomáš Bělohlávek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.