Jak vypěstovat jedlé vakcíny?

22. září 2010

Plodiny odolné proti škůdcům, schopné růst na chudých půdách a za nedostatku vody, rostliny schopné produkovat léky - to všechno jsou příklady toho, co bude jednoho dne možné, pokud zvládneme techniku genetického modifikování rostlin. Sen se pomalu stává skutečností.

To, co mohlo znít ještě nedávno jako science-fiction, se dnes pomalu stává skutečností a na výrobě léků pomocí rostlin se pracuje také u nás. Cílem výzkumníků z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a z Ústavu hematologie a krevní transfuze se stala vakcína proti lidskému papillomaviru (HPV).

Liský papillomavirus je zodpovědný za některé typy nádorového bujení, zejména karcinom děložního čípku. Přestože je v současnosti na trhu k dispozici preventivní vakcína, stále chybí léčivo terapeutické, které by působilo už v rozvinuté fázi nemoci.

Cílem je připravit transgenní rostliny sóji, které by ve svých semenech produkovaly a akumulovaly vakcínu proti lidskému papillomaviru. Projekt je ale zatím ve fázi základního výzkumu, takže na salát proti rakovině děložního čípku si budeme muset ještě počkat.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka