Jak se žije v nedostavěném mrakodrapu? Úplně normálně

7. březen 2014

V centru venezuelské metropole Caracas stojí 20 let nedostavěný mrakodrap. V roce 2007 ho skupina tří tisíc lidí proměnila ve vertikální slum. Na festivalu Jeden svět o něm vypráví dokument Ruina německého režiséra Markuse Lenze.

Budova má 28 pater, je bez výtahu, bez oken a dveří. Je tam velmi hlučno a i v nejvyšších patrech slyšíte ruch města. Jeho obyvatelé zde vybudovali svéráznou komunitu, město ve městě.

Tvůrce snímku Markus Lenz pro Český rozhlas Plus řekl: „Když vidíte tuto dekadentně působící budovu, říkáte si, jací lidé tam asi žijí. Lidé mají o jeho obyvatelích špatné mínění, mají z nich strach a říkají, že tam musí žít drogoví dealeři. Ale tak to není.“

Čtěte také

„Většina lidí je sice velmi chudá, ale normálně pracují. A jsou tam i lidé z jiných sociálních vrstev - žijí tam třeba právníci nebo policisté,“ vysvětlil režisér snímku.

Lenz si všímá dobré organizace obyvatel slumu. „Mají vytvořenou určitou hierarchii. Volí si koordinátory a delegáty, jak je nazývají, jsou to takoví starostové jednotlivých pater."

Úřady roky celou záležitost ignorovaly. Před dvěma týdny ale volala režisérovi jedna z obyvatelek domu a řekla mu, že jim poprvé město odpovědělo na jejich dopisy a začalo komunikovat, shrnul poslední vývoj režisér snímku Markus Lenz.

autoři: oci , bum , Michael Rozsypal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.