Jak se odnaučit kouřit s pomocí Facebooku

9. červen 2016

Tisícovka kuřáků z jihošvýcarského kantonu Valais se na začátku září odhodlala k nezvyklému kroku: léčit svou závislost pomocí Facebooku. A po jednom měsíci jsou známy první výsledky tohoto experimentu.

57 % z lidí, kteří se programu účastní, uvedlo, že prozatím předsevzetí nekouřit dodržují. Se zprávou přišel deník Tribune de Genève.

Regionální centrum prevence závislosti na tabáku tento výsledek považuje za úspěch, přestože lépe než kdokoli jiný ví, že za odnaučeného kuřáka se člověk může považovat až po šesti měsících bez cigarety.

„Specifikum pilotního projektu spočívá v kombinaci profesionálního poradenství, zveřejňovaného na stránce ‚Přestávám kouřit‘, s komunitním přístupem,“ vysvětluje deník.

Účastníci projektu na Facebooku můžou klást otázky, sdílet své obavy a vzájemně se podporovat. A zdá se, že tento skupinový způsob odvykání kouření většině vyhovuje.

Čtěte také

Zhruba dva ze tří účastníků v interním průzkumu uvedlo, že program považují za užitečný. Nadpoloviční většina na stránky iniciativy chodí denně a asi čtvrtina z nich třikrát do týdne.

A jak se projekt liší od klasických protikuřáckých kampaní? Více cílí na mladé lidi. Šíří proto na Facebooku humorná videa, natáčí a sdílí rozhovory s vědci a dělá zkrátka všechno pro to, aby zaujal.

„Facebook nám umožnil zavést nové postupy,“ spokojeně deníku Tribune de Genève přiznává Alexandre Dubuis, vedoucí centra prevence závislosti ve švýcarském kantonu Valais.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio