Jak se namlouvají čmeláci a jak termiti?

1. prosinec 2015

Jak probíhá chemická komunikace u sociálního hmyzu a co ukáže výzkum hmyzích feromonů, prozradí ve Studiu Leonardo Irena Valterová z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Čmeláci jsou příkladem sociálního hmyzu, který je nepostradatelným opylovačem v přírodě, zemědělství i v mimosezónní produkci zeleniny. Při jejich námluvách se uplatňují různé strategie, mezi nimi je nejčastější obhajoba teritoria samečků a lákání samiček feromonem. Fascinující námluvy mají i noční motýli zavíječi, kteří parazitují na hnízdech včel a čmeláků a umí v krátké době zlikvidovat jejich hnízda. Při námluvách komunikují chemickými i akustickými signály, které lidskému uchu zní trochu jako písnička.

Hostem Studia Leonardo byla vedoucí vědeckého týmu Infochemikálií Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Doc. RNDr. Irena Valterová, CSc. V rámci udílení Ceny Technologické agentury České republiky 2015 (TA ČR) získal právě tento ústav dvě ceny za Projekt Český čmelák: Cenu za užitečnost řešení, kterou vybírala předem komise TAČR, a Cenu budoucnosti, kterou vybrali pak přítomní v sále.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.