Jak malá je nejmenší exoplaneta?

20. leden 2009

Nejmenší známá exoplaneta je zřejmě ještě menší, než se na první pohled zdálo.

Většina známých exoplanet jsou obrovští plynoví obři, kteří jsou stokrát hmotnější než Země a kteří byli objeveni díky kolísání jasnosti jejich hvězdy. V loňském roce se ale astronomům podařilo najít exoplanetu, která byla ve srovnání s plynovými obry zcela nepatrná. Objev se podařil díky metodě gravitační mikročočky, která spočívá v pozorování jasnějších hvězd, před nimiž prochází slabší hvězda.

Nově objevená exoplaneta dostala jméno MOA-2007-BLG-192-Lb a podle původních odhadů měla obíhat kolem hnědého trpaslíka - tedy hvězdy příliš malé na to, aby udržovala termonukleární reakce. Na základě toho astronomové spočítali, že exoplaneta je asi 3,3 hmotnější než Země. Nová pozorování ovšem ukázala, že ve skutečnosti zřejmě obíhá kolem většího červeného trpaslíka a váží pouze 1,4 násobek hmotnosti Země - tedy méně než polovinu původního odhadu.

Otázkou je, jestli by na tomto téměř dvojčeti naší planety mohl existovat život. Podle článku na stránkách NewScientist bude exoplaneta s největší pravděpodobností zmrzlá. Pokud by však měla hustou atmosféru složenou z vodíku, mohla by na povrchu existovat teplota, ve které by se některé formy života mohly udržet.

Aktualizace 21.01.2009: Podle serveru Astro.cz je informace o hmotnosti exoplanety chybná a astronomové ji korigují. Původní článek (viz výše) uvádí stále stejnou hodnotu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.