Jaguar bude pracovat

16. duben 2009

Druhý nejvýkonnější počítač světa začíná pracovat. Seznam jeho úkolů jasně ukazuje, které otázky považují američtí odborníci za prioritní: klima, motory a biopaliva.

0:00
/
0:00

V loňském roce byl veřejnosti představen superpočítač Jaguar, který vyrobila společnost Cray. Jaguar má 181 000 výpočetních jader a výkon 1,64 petaflop. To znamená, že za jednu vteřinu provede více než jeden kvadrilion (deset na patnáctou) matematických operací.

Tento výkon mu ovšem stačí "jen" na druhé místo na žebříčku nejvýkonnějších superpočítačů. První si zatím udržuje superpočítač Roadrunner s výkonem 1,7 petaflop, který se nachází v Národní laboratoři Los Alamos v americkém státě Nové Mexiko.

Jaguar stojí v prostorách amerického National Center for Computational Sciences (NCCS), které je součástí Oak Ridge Laboratory v Tennessee. Testování superpočítače probíhalo několik měsíců a minulý týden ředitelství Oak Ridge oznámilo, že Jaguar se konečně pustí do prvních výzkumných projektů.

Název i logo byly zvoleny příhodně: deset na patnáctou matematických operací za vteřinu...

Zatím je jich naplánováno 21. Tři z nich se týkají klimatických změn. Dalším úkolem superpočítače bude modelovat spalování paliva v dieselových motorech, bude hledat jejich nejekologičtější režim. Poté má následovat modelování syntézy biopaliv z odpadních materiálů.

Až po úkolech z oblasti životního prostředí přijdou na řadu otázky týkající se supernov a prostorového uspořádání molekul vody.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.