Jaderná střelnice KLDR byla největším jaderným testem téměř zničena, tvrdí čínští vědci

Nečekaná otevřenost severokorejského diktátora Kim Čong-una vůči mírovým rozhovorům se Spojenými státy a Jižní Koreou má patrně velmi prozaické vysvětlení, píše  s odvoláním na čínské experty britský deník Guardian. Podzemní střelnice uvnitř skalního masivu ve vesnici Pchunggje ve vzdálené provincii Hamgjong pukto se nejspíš zčásti zhroutila a je nadále nepoužitelná.

Podle čínských geologů je lokalita nezpůsobilá k dalším testům, protože hrozí značné uniky radioaktivity. „To vše silně zpochybňuje upřímnost Kimova slibu, že před zítřejším summitem s Jižní Koreou zastavuje veškeré jaderné a raketové testy,“ zamýšlí se ostrovní list.

Experti z Čínské univerzity vědy a techniky vycházejí ve své studii z dat, shromážděných 3. září. Tehdejší test vyvolal otřesy o síle 6,3 stupně a v následujících týdnech způsobil čtyři následné dotřesy. Autory studie jsou Tchien Tung-tung, Jao Ťia-wen a Wen Lien-sing, podle nichž měl poslední a největší severokorejský jaderný test sílu sto kilotun TNT.

Evakuace a zásahy úřadů

Bomba svržená na Hirošimu měla přitom „pouhých“ 15 kilotun. Studii zveřejnili experti toto pondělí a v úterý se objevila na webu univerzity. Peking podle Guardianu věnuje pokusům KLDR velkou pozornost, protože podzemní střelnice se nachází necelých sto kilometrů od čínsko-severokorejské hranice.

Testy působily v čínských pohraničních městech a vesnicích otřesy a nutily úřady k evakuacím škol a úřadů. „Číňanům začal nevyzpytatelný spojenec stále více vadit, zvýšenou radiaci ale experti naštěstí nikdy nenaměřili,“ uvádí Guardian. Podle listu označil americký prezident Donald Trump Kimovo vstřícné gesto za „velký pokrok“, skutečné příčiny posunu ale leží nejspíš jinde. 

autor: rma
Spustit audio

Související