Jachting v Chorvatsku objevuje stále více Čechů

18. červen 2015

Na chorvatském Jadranu je v plném proudu jachetní sezóna. Mimořádné výhodné je letos půjčování, charterování jachet. Společnosti, které tyto služby poskytují, nabízejí velké slevy. Proto čím dál více Čechů objevuje svět jachetních marín a chorvatského moře.

Jadranem křižují tisíce bílých plachet. Malý počet z nich pluje dokonce pod českou vlajkou. Českou posádku má leckterá charterovaná jachta, včetně nejkomfortnějších, jak uvádí Carl Camper ze společnosti, která se charterováním jachet zabývá.

„Tohle je francouzská loď, v současnosti největší charterová loď, kterou v Chorvatsku můžete mít. Má nádhernou velikou plochu k ležení a prostornou společenskou místnost. Loď je pro čtrnáct lidí a pokud ji chcete řídit sami, musíte mít odpovídající licenci. Cena za týden se pohybuje od tří tisíc do čtrnácti tisíc eur,“ dodává Carl Camper.

Chorvatské pobřeží je pestré, ale na druhou stranu zdejší strana Jadranu nepředstavuje kdovíjak veliký prostor. Připlout v sezóně do Korčuly nebo do Hvaru znamená nedostat místo. Úvazišť v jachetních marínách je málo, uvádí šéf maríny Trogir Mario Gajic.

„Tady nenajdete volné místo uprostřed sezóny. Na celém Jadranu je v tuto chvíli asi patnáct tisíc úvazišť v komerčních marínách. Je to pořád málo.“

Průkaz v jakémkoli věku

Hodně Čechů se snaží získat kapitánský průkaz na jachtu, a to v Chorvatsku. Přináší to možnost sám plavidlo řídit, ale i šetří peníze, protože není nutné najímat skipera, který loď povede. Jak říká kapitán Ivo Cibilić z Trsteniku na poloostrově Pelješac, pro nižší úrovně oprávnění dokonce není třeba žádná praxe.

Weymouth bude hostit jachtařské olympijské závody

„Základem jsou tři kategorie, lodě typu A, což jsou lodě s výkonem motoru do 15 kilowattů a do 7 metrů délky, tam musíte zvládnout námořní část, větrné proudy, kotvení. Pak skupina B, lodě se silnějším motorem, tam musíte zvládnout záležitosti spojené s radiofonií a motoristiku. Skupina C, ta je pro profesionály. To musíte každých pět let obnovovat.“

Velmi populární mezi jachtaři je vítr maestral, který je severozápadního směru. Mnohem horší je to s burou či borou. Ta přichází nečekaně, od pobřeží a v nárazech. To může být nepraktické až nebezpečné. Takových zákonitostí je hodně a je dobré si je všechny prakticky vyzkoušet.

I když úřady praxi nevyžadují a licenci vystaví na základě teoretických znalostí, neznamená to, že by se praxe nabýt nedala. Chorvatsko má velkou námořní tradici a je tu spousta lidí, kteří o lodích a moři vědí všechno.

Od prvního dne za kormidlem

Praktické kurzy mají v nabídce i české jachetní agentury. Dobrou volbou je město Korčula, kde na vás jednak dýchne námořní historie, ale každý ocení i příhodné podmínky pro jachting. Šéf jednoho jachetního klubu na Korčule Goran Oreb v loděnici popsal, co týdenní kurz jachtingu obnáší.

„Od prvního dne jste za kormidlem, pod dozorem učitele. Kurz neobnáší zvlášť fyzickou zátěž. Není tu věkové omezení. Může vám být sedm až sedmdesát sedm. Pro malé žáky máme malé plachetnice, pro odrostlejší máme katamarány, pak máme větší plachetnice a nakonec naše vlajková jachta, která má třináct metrů. Když se dostanete až na ni, jste na konci kurzu.“

Mallorca

Kurz bezpodmínečně nutný není, ale chorvatský Jadran má specifika, která se vyplatí znát a umět loď ovládat. Mezi ostrovy a pevninou, i když jste ve skutečnosti chráněni, je řada kanálů se zrádným prouděním nebo zákeřným větrem.

Jakkoli jsou chorvatské ostrovy krásným prostředím pro jachting, Jadran přítulný nebývá vždycky. Výhodou oblasti je, že nikdy nejste daleko od nejbližšího přístavu nebo od místa, kde vám mohou pomoci. Přesto se námořnický um nemá podceňovat.

Chorvatský Jadran stále více přitahuje i české jachtaře. Nelze se tomu divit. Jachting je dostupnější než dřív a chorvatské vody jsou tak pestré a rozmanité, že poskytují nevyčerpatelné zážitky.

autoři: Martin Ježek , sch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.