Izolovaná Marine Le Penová vytáhla na Evropu

19. prosinec 2017

Francouzská nacionalistka Marine Le Penová, oslabená po porážce v jarních prezidentských volbách, se podle deníku Le Monde teď snaží nasbírat body na tématu, které jí v kampani nejvíce uškodilo. Zatímco její strana Národní fronta (FN) prochází krizí identity, Le Penová se pokouší znovu vyšvihnout na scénu s pomocí oprášených evropských témat. Přitom právě nešikovné uchopení takzvaného frexitu a odchodu z eurozóny podle komentátora francouzského deníku Oliviera Fayeho nejvíce nabouralo důvěryhodnost její prezidentské kampaně a způsobilo rozkol francouzské ultrapravice.

Na kongres protiimigračních evropských stran sdružených ve frakci Hnutí pro Evropu národů a svobody (MENF), který se na pražském Chodově odehrál uplynulý víkend, Le Penová podle autora komentáře vyrazila se záměrem upozornit na sebe před volbami do Evropského parlamentu, které proběhnou v roce 2019. „Mým cílem – naším cílem – je získat Evropu. Tedy mít v Evropě většinu, abychom mohli prosadit náš projekt unie evropských národů, který nahradí tu děsnou Evropskou unii,“ řekla v Praze francouzská politička.

Trhlina v alianci

Víkendové setkání podle Fayeho také podtrhlo potíže, které má francouzská Národní fronta s udržením svých evropských spojenců. Její aliance s rakouskými Svobodnými (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho a nizozemskou Stranou pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse podle listu Le Monde zaznamenala značnou trhlinu, kterou byla markantní neúčast Stracheho na pražském setkání. Strache byl donedávna motorem evropského ultrapravicového hnutí. V roce 2016 svolal shromáždění do Vídně a na tiskové konferenci se tam veřejně předvedl vedle Le Penové, která se v té době nacházela ve svém nejdynamičtějším období.

Situaci ale změnily říjnové parlamentní volby v Rakousku. „Strache, který se stal vicekancléřem, se snaží od Marine Le Penové, která v Rakousku platí za velmi kontroverzní političku, udržet odstup. Uvažuje o tom, že než Rakousko v roce 2018 převezme předsednictví Evropské unie, jeho Svobodní z Hnutí pro Evropu národů a svobody vystoupí. Členství v této skupině se pro něj stává politicky neúnosné, protože kancléř Sebastian Kurz trvá na proevropské orientaci své vlády,“ přináší Le Monde slova anonymního člena Rakouské lidové strany (ÖVP).

„Evropanka s novou vizí“

V takové situaci je podle Oliviera Fayeho pro Stracheho ošemetné ukazovat se po boku Marine Le Penové, která si na mezinárodní scéně vysloužila přezdívku „Miss frexit“. A to i přesto, že se Le Penová snaží vystupovat nikoliv jako „antievropanka“, ale jako „Evropanka s novou vizí“.

Marine Le Penová v Praze

Dalším z důležitých partnerů, který Le Penové v Praze chyběl, byla německá Alternativa pro Německo (AfD). Záhy po spolkových parlamentních volbách z této strany vystoupili její lídři Marcus Pretzell a Frauke Petryová, údajně kvůli přílišné radikalizaci partaje. A právě Pretzell byl jediný, kdo v Praze reprezentoval německou krajní pravici.

„Aniž bych se chtěla plést do interních záležitostí Alternativy pro Německo, přirozeně důvěřuji Frauke Petryové,“ cituje autor komentáře twitterovou zprávu Le Penové ze září tohoto roku. Nicméně další členové Národní fronty s Alternativou pro Německo po jejím úspěchu v parlamentních volbách všechny vztahy zpřetrhat nehodlají. „Jsme s nimi v kontaktu, uvnitř strany panují různé postoje, zatím spíše vyčkáváme. V každém případě do budoucna nevylučujeme žádnou variantu,“ říká závěrem v deníku Le Monde jeden z europoslanců Národní fronty.

autor: Jan Machonin
Spustit audio