Ivo Kaderka: Když nám mládež neuteče od sportu na Facebook, bude český tenis vždy úspěšný

24. listopad 2015

Čtyřikrát za posledních pět let zvítězily české tenistky ve Fed Cupu, muži dvakrát v posledních čtyřech letech vyhráli Davis Cup, mužský i ženský tým vede žebříček světové tenisové federace. Čím to je, že se českému tenisu tak daří, a jak dlouho to vydrží?

„Úspěch českého tenisu nespadl z nebe,“ uvedl v pořadu Interview Plus prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Ti, kteří to tvrdí, se pletou, dodal funkcionář. „Žádná růže nevyroste na betonu.“

Podle něj si úspěch odpracovali jak rodiče se svými dětmi, tak trenéři i Český tenisový svaz.

„Musíte hodně dlouho pracovat, ta práce musí mít smysl, proces je to dlouhodobý, a nikdy nevidíte světlo na konci tunelu,“ popsal míru odhodlání, kterou architekti českého tenisového úspěchu musejí prokazovat.

Prezident připomněl, že před 18 lety začalo vedení Českého tenisového svazu aplikovat novou filozofii, v níž prioritu měla podpora mladé tenisové generace.

„Začali jsme u dětí, všechno jsme orientovali na mládež, šli jsme dopředu jako beran, a vyšli jsme na světový vrchol,“ zhodnotil Kaderka.

Ten budoucnost českého tenisu nechce odhadovat. „Nechtějte, abych věštil z křišťálové koule. Spíš se radši podívejme do historie, a výsledky dnes vidíte.“

Prezident uznává, že dnešní svět je jiný, než byl dříve, a mládež má tisíce jiných možností pro využívání volného času. Zvláště doufá, že se „mladí úplně nezblázní, a nezůstane jejich hlavním sportem Facebook a to ostatní, co je dnes na každém kroku a před pár roky ještě nebylo.“

„Pokud nám mládež úplně neuteče od sportu, tak při zachování toho, co jsme dělali a dělat budeme, vždycky bude český tenis úspěšný. Nejlepší propagace každého sportu je jeho obrovský úspěch, a ten my máme,“ říká Ivo Kaderka.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.