Ivan Štern: Racionalita české politické satiry

1. červen 2013

Upřímně řečeno závidím sousedním Němcům jejich tradici politické satiry a kabaretu. Není snad jediná televizní stanice, která by své diváky čas od času neobšťastnila politickými skeči. Člověka rozesmějí a uvolní z napětí, vyvolaného každodenním střetem s politikou praktickou.

Po zevrubném rozboru českého prostředí jsem se mu nakonec omluvil. Chyba není v něm, ale ve mně. Každý takový satirický výstup na vás zdálky nehuláká, pusť si mě, nalaď si mě, chechtej se sebou! I Němci musejí zapojit fantazii. „Novinky z blázince“ není, jak jsem zjistil, psychiatrický magazín, ale to, co hledám i na českých éterických luzích. Podobný pořad se u nás jmenuje „Události“, „Zpravodajství“ a tak podobně.

Namítnete, že jsem trochu mimo. Nikoli. České racionalitě odpovídá i česká komika. Proč bychom vynakládali zbytečné úsilí a finance na komedianty, kteří budou parodovat naši politiku, když sama zvládne oboje. Je pak jen věcí důvtipu, abychom uhádli, kdy se máme řechtat, a kdy naopak se tvářit vážně.

Posuďte sami:
Dodnes, pokud jste chtěli vyložit, co znamená pojem chucpe, posloužili jste si starým židovským vtipem o mladíkovi, který před soudem po tom, co zavraždil oba své rodiče, uvádí na svoji obhajobu, že je sirotek. Nyní ho zaskočí ministr Mlsna. Podle něho ústavní soud nemůže zrušit zákon o církevních restitucích, a i kdyby jej zrušil, nic platné to nebude, vláda už s církvemi uzavřela platné smlouvy, podle nichž se zákon musí naplnit, ať platí či ne. Není to legrace?

Prezident a ministr zahraničí se přetahují o jistou Livii Klausovou. Prezident ministru proto odmítá jmenovat řadu našich velvyslanců. Ministr se rozhodl, že prezidentovi vypálí rybník. Velvyslance poníží na charge d´affaire. Prozatím, samozřejmě. Když si neužijí velvyslaneckého postu, užijí si přinejmenším bohatých zahraničních diet. To se země, kam budou vyslání nařechtají! A my s nimi.

Komikem roku se nepochybně stane pan ministr financí. Když nedávno prezident opět trpěl lehkou virózou, a přesto obětavě přišel otevřít schránu s korunou svatého Václava, bezmála ho postavil na roveň s císařem Karlem IV., uznale prohlásiv, že prezident měl jen krůček k obohacení korunovačních klenotů o další nástroj. Není to legrace?

Nejvíce se nachechtáme, až vláda začne likvidovat dědictví po ministru Drábkovi. Až se pustí skartace s-karet a Česká spořitelna předloží účet za výdaje, vynaložené v dobré víře na tento projekt. Připravte se, bude to lochtat, až nás vláda začne prohmatávat, kam jsme si schovali portmontku, aby nám ji prohrábla a spořitelně z našeho za sebe zaplatila.

Hahaha!

autor: ern
Spustit audio