Ivan Štern: Putin je proti Erdoğanovi břídil

11. prosinec 2022

Viníka nedávného teroristického útoku na nevinné Istanbulčany na ulici Istiklal, který stál mnoho obětí na životě, našly turecké úřady okamžitě. Byli to Kurdové. Respektive kurdské milice. Tak mohl prezident Erdoğan zavelet svým pilotům a ti zaútočili na sousední syrské a irácké území, kontrolované údajně provinilými kurdskými milicemi. 

Kurdům nebylo nic platné, že se ohradili a odmítli, že by měli mít něco společného s oním útokem. Erdoğan trvá na svém. Zdá se, že je jen otázkou času, kdy do bojů se zapojí i turecké pozemní síly a připojí k Turecku zhruba 30kilometrový pohraniční pás na syrské a irácké straně. Má to být dárek tureckému voliči, který zhruba za rok jde k urnám. Prezident ho takto chce pozitivně motivovat, dávaje mu najevo, že myšlenka obnovy Osmanské říše ještě nevyhasla.

Čtěte také

I když se s největší pravděpodobností Kurdům děje křivda, ač je zřejmé, že Erdoğan napodobuje svého přítele v Moskvě, Putina, a ač kurdské milice byly těmi, které Američanům nejvíce pomohly při likvidaci nelidského islámského státu, Washington patrně nehodlá ztratit byť slovíčko na jejich podporu.

Rozpaky obdobného rázu vládnou i na severu Evropy, ve Finsku a Švédsku, přestože se jedná o země, které vždy usilovaly řešit kurdskou otázku spravedlivě a neházet všechny Kurdy po vzoru Erdoğana do jednoho teroristického pytle.

Čtěte také

Mezitím ale obě země požádaly o vstup do Severoatlantické aliance a je to právě Turecko, které jim svým vetem může cestu k plnohodnotnému členství zatarasit. Proto také obě s Turky v létě podepsaly memorandum, z něhož ve skutečnosti lze s jistou nadsázkou vyčíst výrok sapéra Vodičky, že každej Maďar může za to, že je Maďar, a Švejkovu repliku, že není Maďar jako Maďar.

Na Kurdy na syrské a irácké straně padají turecké bomby, přesto Helsinky i Stockholm mlčí, a mlčí ze stejných důvodů, jako mlčí Washington. Nechtějí hada dráždit bosou nohou alespoň do chvíle, než had zdvihne ruku pro členství obou severských zemí.  

Turecké tajné služby

Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby za výbuchem v Istanbulu stály turecké tajné služby. Nikomu jinému výbuch nehraje tolik do karet jako právě tureckému prezidentovi. Ostatně by nebyl prvním diktátorem, který takto podlým způsobem si vytvořil nepřítele ze své politické konkurence, aby získal záminku ji zlikvidovat.

Čtěte také

Stalin nechal zavraždit Kirova, aby z vraždy obvinil své nejbližší spolupracovníky a dostal je všechny do popravčí cely. Hitler zapálil Říšský sněm, aby rázně zatočil s komunistickou a sociálnědemokratickou opozici a mohl bezmezně vládnout. Erdoğanovi výbuch umožnil, aby s konečnou platností silou potlačil Kurdy za trapného mlčení Západu, zaskočeného jeho právem veta v Severoatlantické alianci.

Ivan Štern

Ukazuje se, že Putin je vskutku proti Erdoğanovi břídil. Zatímco vládce Kremlu dosáhl jen toho, že ho Západ zcela odstřihl, Erdoğana si, byť se skřípěním zubů, trpně přihlížeje, jak na úkor Kurdů obnovuje Osmanskou říši, bude dál hýčkat.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

               

autor: Ivan Štern
Spustit audio