Ivan Štern: Neobčan Kriegel

30. srpen 2014

Tenhle Kriegel, to je drzost, co? Chtěl bejt čestným občanem Prahy 2. Ještě, že tam na radnici sedí správní lidé na správném místě! Tleskám jim, že pana Kriegela slušně, ale rázně vypoklonkovali.

Co drzost?! Dobrodruh to byl! Víte, že byl v občanský válce ve Španělsku? U komoušů, samozřejmě. Prej, že se tehdy u Madridu bojovalo za Prahu.

Kdepak „u Madridu“! Kdepak „za Prahu“! To bylo všechno dávno předem domluvený. Velká politika! Velmoci a tak! Mělo se společně táhnout na Rusáky a na komouše vůbec. Jenže pak se to trošičku zvrtlo. No… Myšlenka to ale byla správná. Jemu to ale bylo málo. Sotva vypadl ze Španělska, dal se za války v Číně k partyzánům. Ke komouškejm! Jak jinak!

Dostal ale za to vyznamenání od Američanů! To se přece počítá. Nebo ne?

Čtěte také

Počítá, nepočítá… To víte. Američani! Nalítnou kdekomu a na kdeco! Kdyby se byl dal jenom ke komunistům, prosím, proti tomu nic. Máme každý přece pochopení. Jsme všichni Češi, no ne? Každej u nich tak nebo onak musel bejt. Vždyť šlo o existenci, někdy i o holý živobytí! Kdepak ale on! On se tím komunistou stal. To je tak strašlivě nečeský!

Jakejpak ale on byl Čech! Žid ze Lvova!

Charta 77

Nebo tyhle moskevský protokoly… Všechno už bylo prohraný, tak proč je nepodepsal? Kdoví, jestli jednoduše nechtěl ztrapnit ty druhý. Dubčeka a tak. Podívejte se na ně, jaký jsou srabi!

Ba ne! Rusáci nebyli žádný blbci. Věděli, že jednomyslnej podpis by bejval byl podezřelej. Potřebovali proto, aby někdo nepodepsal. Řekli si, nepodepíše Kriegel. A bude! Je to Žid. To doteče každýmu. Židi, jak známo, musej mít furt něco kontrfekt extra.

Anebo Charta! To by nebyl Kriegel, aby ji naopak nepodepsal. To je ode zdi ke zdi. Jednou nepodepíše, podruhý zas podepíše! Kdo se v tom má vyznat? A komu tím prospěl? Čemu tím pomoh´? Husák už chtěl dát pokoj, jen nechtěl, než abychom i my mu dali pokoj. Víte, že jsem tehdy kvůli tomu humbuku kolem Charty málem nedostal výjezdní doložku do Francie? To bylo ale panu Krieglovi ukradený! Narajsoval se a jinejm prostě nepopřál.

Čtěte také

Kdyby byl bejval neprovokoval, všechno by bejvalo mohlo bejt jinak. I toho Žida bychom mu neměli za zlý. Copak jsme ňáký antisemiti?! Bejval by mohl po převratu jako každý, kdo k nim jednoduše musel, když už ne k nám, do ODS, tak třeba do ODA. I tam měli pro podobný pády pochopení. Nemluvě o socanech. Ale takhle!

Ať si táhne třeba k amíkům, když mu dali medaili. Vono, mezi námi, nač si namlouvat, je na těch Američanech taky toho spousta neamerickýho.

autor: ern
Spustit audio