Ivan Štern: Není žádná omluva pro politický islám

9. červen 2024

Svolavatel protiislámské demonstrace v Mannheimu Michael Stürzenberger, hlava protiislámského hnutí Pax Europa a příznivec Alternativy pro Německo z toho vyšel se štěstím. Odnesl běsnění islamistů spolu s dalšími čtyřmi oběťmi útoku zraněními. Takové štěstí neměl zasahující policista.

Pětadvacetiletý Afghánec, původně v roce 2014 uprchlík před Talibánem, nyní sám talibánec, ho smrtelně pobodal do hlavy a krku. Zbyly mu pouhé dva dny života. Afghánce policie sice zneškodnila střelbou, nicméně rozpaky ze svého zásahu tím neumenšila.

Čtěte také

Není od věci si připomenout vraždu francouzského učitele Patyho. Dovolil si ukázat v hodině dějepisu žákům karikatury Mohameda. A vraždu holandského režiséra Theo van Gogha. I ony stejně jako ta mannheimská potvrzují, že stoupenci politického islámu, který s opravdovým islámem nemá nic společného, odpovídají na evropské pochyby o islámu, byť by byly sebemírnější, vraždou.

Čtěte také

Nejen v Německu, ale i ve Švédsku zesílily hlasy, že je zapotřebí islámské zločince a stoupence politického islámu, tohoto otevřeného útoku na právní stát, svobodu a bezpečnost, deportovat z Evropy, pokud možno bez jakýchkoli prodlev. Třeba i do zemí jejich původu bez ohledu, zda jde pro ně o země bezpečné, anebo ne.

Švédové sice zápolí spíš s mladými gangstery muslimského původu než s islamistickými bigoty, avšak už neváhají a jistou várku zpět do Afghánistánu a Sýrie vypravili.

Rakušané mají s uprchlíky bohaté zkušenosti, mohou si proto dovolit varovat před ukvapenostmi vyvolanými očekáváním, že rázná opatření povedou i k rázné nápravě situace. Žádná taková po ruce nejsou. Už sama preventivní ochrana veřejnosti, policisty nevyjímaje, se mnohdy tragicky, jak se ukázalo v Mannheimu, míjí s účinkem.

Hlas na poušti

Nepominutelný se tak jeví hlas, který zazněl z muslimského světa. Z listu Karar vycházejícího v Istanbulu. Jeho komentátor Ilker Yildiz napsal, že sice z výroků Stürzenbergera se může poctivému muslimovi doslova vařit krev, nicméně vypořádat se s nimi musí cestami mírnými, a ne sahat po kuchyňském noži.

To se ale mezi muslimy neděje. Proto, jak píše, „jedním z největších problémů muslimského světa je, že se nenaučil diplomaticky reagovat, protestovat, uplatňovat svá ústavní práva“.

Ivan Štern

Dává zároveň za pravdu mnoha hlasům znějícím v Evropě, že ti, kteří místo diskuse sahají po noži, by měli být vyháněni nejen z většinové společnosti, ale i z komunity muslimů.

Je to ale jen hlas znějící na poušti. Evropská muslimská komunita a s ní i její sympatizanti, jak jsem si všiml, jako již mnohokrát v podobných situacích zarputile mlčí.

 Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.