Ivan Štern: Dvě mimoběžné cesty, jak na klima

26. září 2021

Zelení a liberálové bezprostředně před volbami v průzkumech pokulhávali za vedoucím tandemem demokratů křesťanských a sociálních. Ve snaze náskok dohnat na poslední chvíli svolali sjezdy, aby na sebe důrazněji upozornili. Na pořadu bylo i klima.

Každá ze stran, ačkoliv sleduje stejný cíl, navrhuje zcela jiný způsob a jiné nástroje, jak se k němu – k uhlíkové neutralitě – dobrat. Otázkou zůstává, jestli navrhované způsoby s klimatem opravdu kýženě zacvičí. Nezpůsobí spíš, že nároky kladenými na obyvatele, pokud budou hrát s sebou, stačí všechny ještě v předstihu odradit?

Liberálové věrni mantře, že trh vyřeší vše, sázejí na rozvoj nových technologií, na inovace a na přirozenou flexibilitu podnikatelů, dostane-li se jim příslušných podnětů. Jedním z těch, jak je přimět přecházet na nové technologie a vyrábět uhlíkově neutrálně, jsou emisní povolenky.

Nárůst cen

Čtěte také

Jisté dvě drobnosti liberálové přehlédli. Povolenky nyní způsobují raketový růst cen energií a na komoditních burzách jimi lámou rekordy. Na Baltu letos proti očekávání vítr foukal o poznání méně. Za nečinné větrníky musely na poslední chvíli zaskočit zvýšenou výrobou uhelné elektrárny, nehledě na růst cen uhlí. Obě drobnosti přispěly k pohybu inflace vzhůru. Trh, jak vidno, máme-li na mysli kapsu běžného občana, si tady moc šťastně neporadil.

Zelení sázejí na zásahy státu. Nedá se říct, že by odmítali předjímat i vliv trhu. Dohlédají jej až ve vzdálené oblasti sociální. Voličům nabídli novou sociální smlouvu. Zohlední dopady zelené politiky, nesoucí s sebou zánik řady odvětví, tím i některých pracovních příležitostí, a logický růst mnohých spotřebních cen a životních nákladů, včetně růstu cen obnovitelných energií. Letošní bezvětří na Baltu může být ojedinělým zjevem, anebo také varováním, že toto zelené úsilí nemusí být vždy trefou do černého.

Zlatá střední cesta

Obě politické strany mají svým způsobem pravdu. Nicméně k žádoucímu cíli patrně povede vyvážený mix obou postupů, pokud na ně přestanou mít vliv hlásaná ideologická dogmata. Tu a tam se je pokouší rozrušit racionální a věcná úvaha. Mnohdy pohříchu úvaha zelená jen zdánlivě.

03336285.jpeg

Ministerský předseda Bádenska-Würtenberska Kretschmann sjezdovým delegátům poradil, aby se nemátli právě šířícími se pověrami o zeleném nebezpečí a pochybnostmi o elektromobilitě. Stuttgart, hlavní město jeho země, nevolí pouze zeleně, pyšní se i automobilkou Mercedes, kde se elektromobily staly hitem, i když jejich uhlíková neutralita je sporná. Prašť jako uhoď, Kretschmannovi by to mohlo prohrát další zemské volby.

To je, oč tu běží.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.