Ivan Hoffman: Vanilkové rohlíčky

9. listopad 2022

Podle jedné kalkulace, která se objevila v tisku, by napečení padesáti vanilkových rohlíčků mělo aktuálně stát šílených 150 korun. Podrobný výčet jednotlivých položek chyběl, ale šlo o cenu bez započtení energií a nebyla zmíněna cena práce.

Demonstrovat na vanilkovém rohlíčku zhroucení trhu, soumrak kapitalismu, anebo rovnou kolaps civilizace, je ovšem pokus odsouzený k nezdaru.

Čtěte také

Vanilkové rohlíčky určitě nebudou první vánoční položkou, kterou budeme škrtat. Cena je relativní, neboť nezohledňuje, zda se nám nepodaří sehnat máslo, mouku či cukr v akci a zda nemáme na zahradě ořešák a jednu podstatnou ingredienci tudíž zdarma.

Panika kolem vanilkového rohlíčku je navíc průhledná vánoční past. Ohrožen není vánoční duch, nýbrž pouze vánoční rutina, či dokonce vánoční stravovací zlozvyk. Betlémská zvěst vanilkové rohlíčky nezmiňuje a stejně jako nehrají roli při narození Ježíška, nepodávaly se ani při poslední večeři.

Když se obyčejné věci stanou luxusem

Čtěte také

Hypotetická absence vanilkových rohlíčků by vyprázdněný moderní vánoční kýč příhodně konfrontovala s původním příběhem, kdy spása povstala z poměrů nuzných. Lamentace, že vánoce nebudou štědré, je pláčem na špatném hrobě, o tom nemůže být pochyb.

Předražený vanilkový rohlíček je smutným hrdinou globálního honu za ziskem, kdy šroubování cen energií v konečném důsledku způsobuje, že nám sladké na jazyku hořkne. Také ale pozorujeme, jak se vanilkový rohlíček zviditelňuje, jak je najednou hodnotnější, nesamozřejmý, luxusní!

Ivan Hoffman

Jestliže se obyčejné věci stanou luxusem, pak to, co bylo luxusem, nejspíše zanikne. V nelítostném boji, kdy se o přízeň naší poloprázdné peněženky poperou věci zbytné, ovšem vanilkový rohlíček jednou do roka nebude bez šance. Velmi pravděpodobně bude připravován a posléze konzumován obřadně, s láskou a nostalgií.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio