Ivan Hoffman: Rozhovor

3. únor 2021

U rozhovoru nejde o to, kdo odpovídá, ale kdo se ptá. Myslím si to, i když chápu, že atraktivní host bývá zárukou sledovanosti.

Je mnoho moderátorů, kteří zpovídají politiky, celebrity a různé experty, aniž by z toho byla událost. Někdy slova pouze líně plynou po povrchu, jindy se moderátor předvádí, anebo svého hosta nepřátelsky peskuje. Nic z toho nehrozí, když si s někým povídá Jana Klusáková.

Čtěte také

Právě jsem si poslechl její rozhovor s Martinem Dejdarem. Bylo jasné, že se tihle dva znají a jeden druhého si váží. Hned zkraje Jana hosta rozesmála, když jeho novoroční předsevzetí „od roku 2021 budu dělat už jen věci, které jsou prospěšné pro mě“, komentovala poznámkou: „Konečně.“

Vlastně ho šikovně vyvedla z role, což je u herce příslibem, že nebude kompilátem postav, které ztvárňuje, ale sám sebou. Díky Janě Klusákové jsem za 24 minut zjistil, že Martin Dejdar nebude jenom výborný herec, ale také chytrý chlap.

Správně se zeptat správných lidí

Čtěte také

S Janou Klusákovou jsme byli řadu let kolegové v Radiožurnálu. Často se stávalo, že jsem ji v její kanceláři zastihl v rozhovoru s hosty, se kterými si povídala hlavně o kultuře a o životě.

Zajímavé ale je, že i když hovořila s politiky, položila jim občas geniálně jednoduchou, překvapující otázku. „Co vám teď roste na zahrádce?“ zeptala se třeba politika, který se před tím chlubil svou vazbou k regionu. „Nic…“ odtušil ten nešťastník, načež ho Jana vlídně upozornila: „Neblázněte, je jaro, všechno kvete!“

V dobrém rozhovoru si moderátor s hostem naslouchají. Proto si dobrý moderátor zve hosty, kteří mají co říct. Martin Dejdar byl u Jany Klusákové za herce, který už nějakou dobu nehraje a hned tak si nezahraje.

Ivan Hoffman

Jakoby na okraj, aby se neřeklo, spolu ti dva zmínili některé hercovy důležité role, ale nejpůsobivější bylo, jak se Martin Dejdar srovnává s osudem, který ho profesně postavil do ofsajdu, a co říká korektně nesnášenlivému světu, ve kterém si připadá starý, respektive staromódní.

Napadlo mne, že se světem to ještě není úplně ztracené, pokud se o něm hovoří u Jany Klusákové. Důležité je se správně zeptat správných lidí.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.