Islámský duchovní Samer Shehadeh: Češi prostě nechápou, co je to islám

18. srpen 2016

Otázky Michaela Rozsypala v Interview Plus: Jak se žije muslimům u nás? Jak vypadá tuzemská muslimská komunita? Rozumí Češi i muslimové islámu? A má v sobě islám skutečně zakořeněnou nenávist vůči těm, kdo v něj nevěří?

DISKUTUJTE O TOM NA FACEBOOKU

„Když se mluví o muslimských duchovních, tak je třeba si uvědomit, že to u nás funguje trochu jinak – u nás nefunguje hierarchie a není podmínkou, aby muslimský duchovní působil v nějaké mešitě. I ten výraz duchovní je trochu s nadsázkou nebo rezervou – duchovní u nás spočívá v tom, že má schopnosti a znalosti k tomu učit muslimy islám, bez ohledu na to, že má k tomu mešitu nebo byl pověřen,“ vysvětluje svou pozici v Interview Plus islámský duchovní Samer Shehadeh.


Dochází k nepochopení, Češi většinou neznají islám. Důkazem je, že když mluvím s někým o islámu, tak většina otázek kolem terorismu, homosexuality, ženy…lidé nevědí, co islám je.Islámský duchovní Samer Shehadeh

Když umírají muslimové, tak v médiích o terorismus nejde

Jedním z témat rozhovoru je, jak informují média o muslimech. Shehadeh připomíná případ Japonce, který nedávno ubodal v domově pro invalidy k smrti 19 lidí. „Vůbec se nehovořilo o teroristickém útoku, ale bylo objasněno, že šlo o psychicky narušeného člověka, který už se jednou léčil.“

Připomíná také útok v Mnichově, který spáchal Němec íránského původu David Ali Somboli. „Zabil devět lidí a hned se začalo mluvit o teroristickém útoku. Nicméně jakmile se zjistilo, že osm z devíti obětí byli muslimové, tak se začalo mluvit o ozbrojeném útoku psychicky narušeného člověka.

A v souvislosti s tím uvádí dále: „Naopak, když se podíváme na masakry, ke kterým došlo a o kterých se mluví jako o teroristických činech – jako například masakr v Nice, který spáchal Mohamed Bouhlel – podle svědectví jeho blízkých se jednalo o těžkého alkoholika a o člověka, který v životě nevkročil do mešity. Což svědčí o tom, že s islámem neměl ve svém praktickém životě vůbec nic společného.“

Jak se mu žije v České republice? „Poslední dobou se to trochu zhoršuje, trošku výrazněji vzhledem k mediální protiislámské kampani. Jde o to, jak se v médiích mluví o islámu a muslimech – že jsou to teroristé, nemluví se o nich téměř pozitivně, islamofobie sílí a můžu říct z praxe, že prakticky opravdu vždy, když se ženou a s dětmi vyrazíme na výlet nebo do města, tak nám někdo nadává, někdo na nás křičí. Spousta muslimek si sundala šátky."

Útoky podle jeho výpovědi zůstávají na verbální úrovni a nedějí se rozhodně od všech lidí na ulici. Jak dále říká – s diskriminací se nesetkal a ani s problémy ohledně praktikování islámu.

Poslechněte si víc v celém Interview Plus.

Spustit audio