Irsko

9. prosinec 2004

Britská a irská vláda ve středu ukázaly, jak pozoruhodně blízko dospěli severoirští politikové k dohodě o obnovení a sdílení moci v severoirském parlamentě Stormontu, který je v současnosti v důsledku severoirského konfliktu suspendován.

Po dlouhé době, kdy je severoirská politika ochromena tamějšími sektářskými neshodami dokázali politikové dosáhnout konsensu v celé řadě dosud neřešitelných otázek. Avšak, nakonec, na tiskové konferenci v Belfastu, přiznali britský premiér Tony Blair i irský ministerský předseda Bertie Ahern, že se dohoda nakonec rozložila, protože katolická Irská republikánská armáda odmítla nechat fotograficky zdokumentovat likvidaci svých skladišť zbraní.

Ve čtvrtek dopoledne potvrdila katolická Irská republikánská armáda v prohlášení, zveřejněném prostřednictvím republikánského listu An Phoblacht, že není a nikdy nebyla ochotna podstoupit to, co nazvala "ponížením", totiž nechat si proces likvidace svých zbraní fotograficky zdokumentovat. Irská republikánská armáda ve čtvrtečním prohlášení znovu zdůraznila, že chce "absolutně podporovat" mírové poměry v Severním Irsku, avšak zároveň obvinila svého snad nejostřejšího odpůrce, Iana Paisleyho, extremistického představitele protestantské Demokratické unionistické strany, že záměrně požadoval fotografické zdokumentování procesu likvidace zbraní jen proto, aby celkovou severoirskou dohodu zničil. Ian Paisley zdůraznil za protestantskou Demokratickou unionistickou stranu, že jeho strana není ochotna podílet se na moci s katolickou stranou Sinn Féin, politickým křídlem Irské republikánské armády, dokud nebude fotograficky zdokumentována likvidace jejích zbraní."

"Fotografická dokumentace likvidace zbraní nebyla nikdy možná. Paisley to věděl, a proto vznesl tento požadavek veřejně a zneužil ho jako výmluvu pro své odmítnutí celkové dohody, v jejímž rámci bylo možné vytvořit politický kontext, který by měl potenciál zrušit celý severoirský konflikt," praví se v prohlášení Irské republikánské strany.

Prohlášení přitom znovu zdůrazňuje, že Irská republikánská armáda je ochotna, ve snaze obnovit politické sdílení moci v Severním Irsku, "kompletně a verifikovaně vyřadit všechny naše zbraně z provozu, pokud možno do konce prosince. Znovu zdůrazňujeme, že plně podporujeme mírový proces," konstatuje IRA, "ale nepodřídíme se ponižování."

K dalšímu jednání má dojít příští týden.

V rámci Spojenými státy podporované tzv. "mírové dohody z Velkého pátku r. 1998" vznikla pak v Severním Irsku regionální vláda, v níž se podíleli na moci protestanté i katolíci, avšak ta se před dvěma lety rozložila. Američany podporovaná "dohoda z Velkého pátku" v podstatě v Severním Irsku ukončila třicetiletý násilný konflikt, který si vyžádal více než 3600 životů, ale úplnou politickou stabilitu a odstranění nenávisti na obou stranách nepřinesla.

Původně teroristická Irská republikánská armáda, která vyhlásila vojenské příměří v roce 1997, od roku 2001 provedla v tajnosti tři odzbrojovací akty, při nichž byl přítomen jeden kanadský generál v důchodu jako nezávislý svědek.

autor: Jan Čulík
Spustit audio