Írán jadernou dohodu neporušuje, píší inspektoři. Kontrolovat ale nemůžou kdykoli

1. září 2017

Írán neporušuje podmínky dohody se šesti světovými mocnostmi, ve které se před dvěma lety zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení některých protiíránských sankcí.

Píše to na svém webu americký deník Washington Post s odvoláním na čtvrtletní zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Zpráva jako celek patří do režimu utajení, ale řada světových médií dostala možnost se s jejím obsahem seznámit.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii vydala svou nejnovější zprávu týden poté, kdy její hlavní sídlo ve Vídni navštívila americká velvyslankyně při Organizaci spojených národů Nikki Haleyová.

Emisarka Spojených států jadernou dohodu mezi Íránem a světovými mocnostmi silně kritizovala. A vyjádřila obavy o její dodržování ze strany Íránu, doplňuje americký list Washington Post.

Ze zjištění Mezinárodní agentury pro atomovou energii je patrné, že íránské zásoby obohaceného uranu jsou stále pod stanovenou hranicí tří set kilogramů. Teherán také nepřekročil počet kusů dohodnutého zařízení na obohacování uranu.

Nejhorší dohoda v historii, tvrdí Trump

Jaderná dohoda mezi Íránem na straně jedné, a Čínou, Francií, Německem, Ruskem, Spojenými státy a Velkou Británií na straně druhé, zavazuje Teherán k výraznému omezení jaderné kapacity. Cílem dohody je zajistit, aby Irán nemohl příslušnou technologii používat k výrobě jaderných zbraní. Zpráva, kterou teď agentura OSN vydala, je třetím hodnotícím dokumentem od nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu.

Současný americký prezident se několikrát vyslovil pro zrušení dohody, kterou pokládá za jednu z „nejhorších,“ který kdy byly uzavřené. Prezident Trump má v říjnu informovat americký Kongres, jestli podle názoru americké vlády Teherán smlouvu plní nebo ne, píše na svém serveru panarabská televizní stanice Al-Džazíra.

Připomíná, že ostatní země, které jsou součástí dohody, nemají námitky podobné těm americkým. Poukazuje například na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, podle kterého k jaderné dohodě s Íránem neexistuje alternativa.

Ministři zahraničí a další představitelé zemí, které dojednaly dohodu o íránském jaderném programu

Ani nejnovější zpráva Mezinárodní agentury pro atomovou energii porušení paktu ze strany Iránu neprokázala. Dokument přímo neuvádí, že Írán dohodu dodržuje, zároveň ale nezmiňuje její žádné porušování. Text také ujišťuje, že agentura OSN se sídlem ve Vídni bude po případném zatajeném jaderném materiálu nebo jaderných aktivitách v Íránu dál pátrat, píše Al-Džazíra.

Inspektoři nemohou kontrolovat kdykoli

Teherán varoval, že pokud platná jaderná dohoda padne, může svůj jaderný program obnovit do jeho původní podoby během pěti dnů. To by podle panarabské televizní stanice pro amerického prezidenta Trumpa znamenalo druhou jadernou krizi, která by se přidala k vyhrocenému sporu se Severní Koreou.

Současná smlouva, podepsaná po dlouhých jednáních ve Vídni v červenci 2015, povoluje Iránu pokračovat v rozvoji jaderné energie a výzkumu. Úlohou Mezinárodní agentury pro atomovou energii je poté kontrolovat proces omezování jaderného programu a dodržování dohody. S podobným dozorem má přitom tato agentura dlouholeté zkušenosti, upozorňuje Al Jazzera.

Mezi její další úkoly totiž patří i dohled nad dodržování Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, která platí od roku 1970. Podepsali ji všechny státy světa kromě Indie, Izraele, Pákistánu a Severní Koreje, která smlouvu přijala, ale později vypověděla.

Neexistuje žádný důvod pro mimořádné inspekce íránských vojenských zařízení, po kterých nově volá Bílý dům, píše k nové zprávě Mezinárodní agentury pro atomovou energii íránská tisková agentura IFP. A dodává, že Spojené státy nemají dost důkazů, kterými by svou žádost a tlak na jadernou agenturu OSN podpořily.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii už teď může vstupovat do íránských zařízení, včetně těch vojenských. Platí to ale tehdy, pokud má nové a podložené podezření o nepovolených aktivitách. A to nemá,“ uzavírá íránská tisková agentura.

autor: thk
Spustit audio