Irácká vláda pohrozila útokem povstalcům a Sadr údajně ustoupil

18. srpen 2004

Irácký ministr obrany Hazim al Šálan dal ve středu šíitským milicím v Nadžafu jen několik hodin na to, aby se vzdali, a jinak, jak pohrozil, armáda zaútočí.

"Dostali šanci," prohlásil doslova Šálan, "a musejí se vzdát a odevzdat zbraně během příštích několika hodin." A varovně dodal: "Dokončujeme všechny vojenské přípravy . a dáme jim lekci, na jakou nezapomenou."

Bojovníci radikálního šíitského vůdce Muktady Sadra, kteří se skrývají v posvátném chrámu Imáma Aliho v Nadžafu, prozatím doufali, že vládní vojska se neodváží zaútočit na tak důležitém místě šíitského náboženství, ale trpělivost ústřední vlády v Bagdádu je nejspíš u konce.

V rozhovoru pro arabskou satelitní televizi Al Arabia ministr Šálan řekl, že irácké vládní síly se připravují na obsazení chrámu, který provedou sami, jen s minimální pomocí Američanů. Ačkoli až dosud většinu bojových akcí v Nadžafu sváděli američtí vojáci, útok na posvátný šíitský chrám Imáma Aliho prý uskuteční ze sta procent Iráčané. Ministr Šálan řekl, že americké síly poskytnou irácké armádě jen ochranu vzdušného prostoru a zajistí některé přístupové cesty k chrámu.

Povstání Sadrových šíitských milicí vyvolává ozbrojené srážky i v jiných městech. Pět minometných granátů dnes vybuchlo v hlavním městě Bagdádu, z nichž jeden dopadl poblíž celonárodní konference, která pokračovala už čtvrtý den a dva granáty dopadly nedaleko budovy ministerstva vnitra. V severoiráckém městě Mosulu vybuchla bomba na tržišti plném lidí a zabyla nejméně 5 civilistů.

Včera se delegátům bagdádské národní konference, kteří se vydali do Nadžafu, nepodařilo sjednat příměří se Sadrovými bojovníky, ale někteří iráčtí činitelé zůstávají i nyní optimisty a trvdí, že se podaří sjednat mír v dohledné době.

Jedna členka mírové delegace řekla zahraničním zpravodajům, že není pravda, že je Muktada Sadr odmítl přijmout, jak uvádějí některé sdělovací prostředky, ale že v té chvíli to nebylo možné, respektive bylo by to asi velmi obtížné. "Ocitli jsme se uprostřed bitvy a kolem byla slyšet střelba ze samopalů" a tak by prý takové setkání bylo nejspíš velice nebezpečné.

Delegace národní konference z Bagdádu předala Sadrovým blízkým pomocníkům, kteří ji přijali, dopis žádající, aby chrám opustil. A sami Sadrovi zástupci prý označili iniciativu národní konference za "velmi pozitivní". Takže všechny šance ještě asi nejsou ztraceny.

Dopisovatel amerického deníku Washington Post, který v úterý cestoval do Nadžafu spolu s delegací bagdádské konference, ovšem uvedl, že v chrámu nyní panuje dosti povznesená atmosféra. Všude je prý vidět plno mladých lidí, Sadrových stoupenců, kteří jsou ochotni za něj bojovat, kdyby došlo k vojenské konfrontaci.

Účastníci irácké národní konference mezitím odkládali hlasování o stočlenné prozatímní národní radě, jakémsi předchůdci parlamentu a o nových zákonech, které by měly vejít v platnost. Původně měla tato konference skončit už v úterý, ale ani ve středu odpoledne, do uzávěrky našeho pořadu, ještě hlasování neproběhlo a všechno se odkládalo kvůli napětí v Nadžafu.

Vznikl také určitý zmatek v otázce, jak by měli být vybíráni členové prozatímní národní rady. 19 míst by údajně měli dostat lidé z rozpuštěné vládní rady, kterou před časem sestavila americká okupační správa. Zbylých 81 míst by měli obsadit zástupci nejrůznějších náboženských a národnostních skupin. Někteří účastníci konference však s tímto rozvrhem nesouhlasili a pohrozili, že z konference odejdou, pokud se takový návrh prosadí. Také ženy vyjádřovaly nespokojenost s tím, že by měli mít v národní radě jen 25 míst. Diskuse o tom zřejmě nějakou dobu potrvá.

Těsně před uzávěrkou našeho pořadu uvedla tisková kancelář AFP, že Muktada Sadr přijal podmínky národní konference a souhlasí s vyklizením chránu. Agentuře to prý řekla žena ministra pro lidská práva. Co je na tom pravdy se však ukáže v příštích hodinách.

autor: Jan Bednář
Spustit audio