Indický "audio internet"

29. říjen 2008

Výzkumné laboratoře firmy IBM v Dillí spustily nový projekt, který poskytne obyvatelům indického venkova zvukovou alternativu k internetu.

Navzdory expandující ekonomice žije asi 70 % obyvatel Indie ve venkovských oblastech, kde jim v přístupu k internetu kromě nedostatku financí často brání i negramotnost. Výzkumný tým z IBM se proto rozhodl při vytváření sítě využít zvuk.

Umožnil jim to fakt, že mobilní telefony v Indii vlastní už 300 milionů lidí a každý měsíc přibývá 8 milionů nových uživatelů. Mobily by se tak mohly stát základem sítě VoiceSites, která funguje podobně jako klasický internet.

Její uživatelé si výhradně pomocí telefonického volání mohou vytvořit vlastní stránky nebo surfovat po stránkách jiných uživatelů. Tam si poslechnou pozdrav a pomocí jednoduchých dotazů se mohou dostat k informacím, které jsou pro ně důležité. Pro fungování těchto hlasových stránek IBM vytvořila nový protokol označovaný jako HSTP neboli Hyperspeech Transfer Protocol, který je obdobou běžného HTML.

Pilotní fáze projektu nyní probíhá ve státě Gudžarát v západní Indii a zatím vypadá úspěšně. I lidé, kteří dostali mobil poprvé do ruky, si dokázali nahrát svou vlastní stránku a navštívit stránky jiných uživatelů.

autor: mrk
Spustit audio