I mnohobuněční mohou žít bez kyslíku

9. duben 2010

Nový objev posunul limity mnohobuněčných živočichů. V prostředí oceánského dna, kde není žádný kyslík, totiž nežijí jen bakterie a prvoci. Celý svůj život v anoxických podmínkách tráví i několik druhů mnohobuněčných korzetek.

Život ve výlučně bezkyslíkatém prostředí byl až dosud doménou virů a jednobuněčných organismů. Existuje pár druhů mnohobuněčných, které přežijí krátkodobou absenci kyslíku, ale předpokládá se, že žádný mnohobuněčný organismus nemůže celý svůj životní cyklus strávit v prostředí, kde by nebyl volný kyslík. Z omylu nás teď vyvedli italští oceánografové, kteří zkoumali jeden z nejextrémnějších ekosystémů na Zemi: hyperslané anoxické dno Středozemního moře, které leží jižně od břehů Řecka v hloubce 3000 metrů pod hladinou.

Ve vzorcích anoxického sedimetu totiž kromě očekávaných bakterií našli i tři dosud neznámé druhy mnohobuněčných živočichů z kmene korzetek (Loricifera). Jsou to asi milimetr velcí mořští živočichové, kteří se vyskytují v různých hloublách i zeměpisných šířkách. Své latinské jméno Loricifera dostali podle krunýře loriky, který chrání jejich trup. Výsledky různých analýz včetně kvantitativní rentgenové mikroanalýzy a infračervené spektroskopie ukázaly, že nově objevené druhy korzetek (Spinoloricus nov. sp., Rugiloricus nov. sp., Pliciloricus nov. sp.) jsou v sedimentech bez kyslíku metabolicky aktivní, rozmnožují se a tráví zde celý svůj život.

Logo


Vědci také objevili adaptace, které korzetkám umožňují vynechat ze svého života kyslík. V jejich buňkách chybí mitochondrie, které jsou závislé na kyslíku. Jejich funkci nahrazují organely podobné hydrogenosomům, které některé jednobuněčné organismy využívají k produkci molekul, které uchovávají energii. Objev korzetek, které se zcela obejdou bez kyslíku, je podle biologů velmi významný. Ukazuje, že mnohobuněčné formy života mohou kolonizovat i taková prostředí, která pokládáme za příliš extrémní.

Zdroj: Nature News, BMC Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.