Husité znovu získávají tvář

21. září 2010

Když 25. ledna v roce 1421 oficiálně skončilo obléhání Nového hradu u Kunratic, začali husité opouštět a likvidovat svůj tábor budovaný od 31. prosince roku 1420. Těžko mohlo někoho z nich napadnout, že zde stopy po jejich životě zůstanou patrné ještě v roce 2009.

Stopy sice v areálu zůstaly, ale nalézt je dokázalo jen pár zasvěcených. I když význam této památky přesahuje české hranice a řada zahraničních odborníků už si pozůstatky tábora byla prohlédnout na vlastní oči, trvalo 537 let než byl tábor spolu s hradem vyhlášen kulturní památkou a dalších 51 let tato památka čekala na své první označení.

Informační tabule, které dnes návštěvníka s významem lokality seznámí, jsou po všech nesplněných slibech malým zázrakem. Instalovány totiž byly tak jak bylo řečeno - 3. listopadu.

Tuto skutečnost jsme připomněli v příspěvku historického magazínu Zrcadlo 23. října 2009.

Navíc se vlastník areálu, Magistrát hl.m.Prahy, konečně po dvou letech rozhoupal k instalaci slibované naučné stezky. Primárně sice seznamuje návštěvníky s přírodou Kunratického lesa, ale naštěstí se nakonec našel prostor také pro pár slov o zřícenině soukromého sídla českého krále Václava IV.


Informační tabule z naučné stezky Kunratickým lesem



Když se sen stává realitou...
Při natáčení dokumentu Hrady mlčí o pomoc vypadala celá situace kolem Nového hradu a obléhacího tábora doslova beznadějně. Mnoho desetiletí se totiž pouze mluvilo a psalo na papír. Reálná pomoc neexistovala. Areál kulturní památky mizel pod koly cyklistů i nezodpovědných a neinformovaných návštěvníků. Dnes už je vše jinak. U kamenného můstku přes potok pod kopcem si můžete přečíst zajímavosti o hradu, které jsou součástí nedávno otevřené naučné stezky Kunratickým lesem.
Rozhodně ale nechoďte vyšlapanou cestičkou nahoru do kopce. Přišli byste do zadní části hradu cestou, která není povolená. Slušně vychované návštěvy také nechodí oknem, ale dveřmi a ty k Novému hradu a táboru vedou ještě o kus dál, po modré turistické značce.

Informační tabule v areálu obléhacího tábora

V samotném areálu památky pak najdete dvě informační tabule věnované obléhacímu táboru. Jedna je umístěna na začátku tábora a druhá na jeho konci. Poprvé se tak přímo v areálu mohou návštěvníci dozvědět více o událostech z přelomu let 1420/1421.
Snad se dočkáme také informační tabule věnované samotnému hradu. Podklady pro ni sice připraveny jsou, ale dosud nebyla schválena. Naděje ovšem umírá poslední. Projekt na záchranu areálu v současné chvíli připravují zástupci Národního památkového ústavu a Magistrátu hl. m. Prahy s dalšími oslovenými subjekty. Jednání budou pokračovat už 5. listopadu.

Informační tabule v areálu obléhacího tábora

I sny mají své trhliny
Plány na záchranu hradu ovšem komplikují dosud nezodpovězené otázky. Co bude s cyklistickou trasou, která vede přímo areálem tábora a končí až v příkopu před hradem? A co bude s Velkou Kunratickou, orientačním během, který využívá stejnou trasu? Za odborníky nechme promluvit profesora Tomáše Durdíka, který areál sleduje už čtyřicet let. Především Velkou Kunratickou vidí jako problém.

Nový hrad u Kunratic v listopadu 2009

Ani varování odborníků hlavní město Prahu nezastaví. V roce 2008 zástupci Magistrátu vydali organizátorům Velké Kunratické povolení na dalších pět let. Už 8. listopadu se areálem tábora a hradním příkopem prožene dalších 1950 lidí. Navíc pravidla závodu běžcům umožňují i pro 76. ročník obout tretry s hřeby. Organizátoři si vůbec nepřipouštějí, že by se mohli na ničení památky jakkoliv podílet.

Příkop mezi hradem a táborem

Varianta, že by sami závodníci změnili trasu tak, aby nezasahovala do areálu památky je i podle slov ředitele závodu ing. Miroslava Koubka nereálná.

Snad nevyhraje Ferdinand...
Dovolme si na závěr trochu symboliky, ke které datum 76. ročníku Velké Kunratické přímo láká... Už je to dávno, kdy se nic netušící svět probudil do neděle s datem 8. listopadu roku 1620 a později už kronikáři psali černým písmem o porážce českých stavů armádou císaře Ferdinanda II. Stavy nedokázaly včas shromáždit své vojsko a využít takřka ideální pozice.
Snad právě tento ročník Velké Kunratické bude tím, kdy se ochránci Nového hradu a přilehlého obléhacího tábora rozhodnou vrátit do boje a vstoupí do diskuze povolování závodu, ze kterého byli protiprávně vyloučeni. A snad už příští rok nebudou dovoleny tretry s hřeby a počet závodníků se dočká snížení tak, jak tomu bylo v počátku devadesátých let... Sny sice mají své trhliny, ale i trhliny mají své sny...

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka