Hurikán Rita sledovaly i tajné služby

26. září 2005

K analýze pohybu hurikánů, které poslední týdny sužují jih Spojených států, slouží i technické vybavení americké armády. Satelity tajných služeb sledují pohyb i následky bouří, použity byly i vozy vybavené generátory, stany, plazmové monitory, počítače a vysílačky.

V posledních týdnech se ubírá život ve Spojených státech ve stínu hurikánů. Nejprve zaútočila Katrina, zpustošila New Orleans, zabila přes tisíc lidí, vynutila si evakuaci více než miliónu obyvatel a stovky tisíc připravila o střechu nad hlavou. Odstraňování následků potrvá roky a bude stát přes 200 miliard dolarů.

Dříve, než se USA stačily alespoň trochu vzpamatovat z nejničivějšího hurikánu své historie, objevila se další hrozba a opět v podobě hurikánu. Rita se blížila Mexickým zálivem a vítr v ní dosahoval rychlosti přes 250 km za hodinu. Naštěstí nad pevninou zeslábla v tropickou bouři, vyhnula se velkým městům a nebyla tak ničivým živlem jako Katrina.

Federální úřady využívají všech prostředků k evakuaci obyvatel a zajištění bezpečnosti. Důležité je co nejpodrobnější sledování pohybu hurikánu, a proto pro rychlou analýzu vzniklých škod poslouží také špionážní družice tajných služeb. Z oběžné dráhy Země sleduje hurikán několik meteorologických družic, ale využití tajných vojenských satelitů pro tyto účely je výjimečné.

Satelity Ministerstva obrany Spojených států obyčejně sledují území cizích států a snaží se odhalit například zakázané testy zbraní. Od zahájení války s terorismem se satelity zaměřily i na území USA a dnes je možné toho využít. Družicové snímky pořizované s vynikající rozlišovací schopností dokáží sledovat objekty na povrchu planety o rozměrech mnohem menších než jeden metr. Po úderu hurikánu Katrina bylo možné spatřit například ropné věže, které doslova zmizely z hladiny moře, zničené protipovodňové hráze a převrácené rodinné domky.

Ještě před příchodem hurikánu Rita byly narychlo pořizovány detailní snímky nejvíce ohrožených oblastí. Vládní úředníci tak mohli sestavit mapy nemocnic, silnic, mostů a jiných strategicky důležitých zařízení, nebo zařízení, jejichž poškození by znamenalo ekologickou katastrofu, například ropných polí. Podařilo se tak v okolí měst Houston a Galveston ohrožených Ritou pokrýt snímky území přes deset tisíc čtverečních kilometrů.

Až hurikán oblastí projde, budou stejná místa fotografována znovu. Porovnání snímků před a po Ritě umožní stanovit odhad škod. Snímky území, přes které prošla Katrina, jsou již k dispozici a vypadají opravdu hrozivě. Jsou srovnatelné s katastrofálními následky vln cunami, které loni postihly Asii.

Analýza družicových snímků není snadná záležitost. Fotografie často zkreslují a ke správné interpretaci obrázků je třeba vyškolených specialistů. Ti dokáží rozeznat např. olejové skvrny a jiné chemické a toxické látky. Výsledky se zpracovávají ve středisku ve Washingtonu, ale pro chod celého systému jsou důležité i mobilní jednotky - jde o posádky vozů vybavené generátory, stany, plazmovými monitory, počítači a vysílačkami.

Vojenské vybavení, které za normálních okolností bývá přísně střeženo a slouží jen tajným službám, je nyní využíváno pro mírové účely ku prospěchu všech. A nejen vybavení, ale také lidské zdroje.

Zdroj: www.rednova.com

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.