Humor pomáhající přežít

24. září 2010

V letech nacistické okupace v době druhé světové války všude obcházela smrt a nikdo si nemohl být stoprocentně jistý, že právě jemu se vyhne. Všichni obyvatelé tehdejšího "protektorátu Böhmen und Mähren" žili s pocitem, že každá minuta může být i minutou poslední.

A tehdy pomáhal mnoha lidem přežít těžké doby humor. Mnohdy více než černý, po celou dobu války však vždy přesně reagující na vývoj událostí. Poměrně brzy po skončení války byly vydávány i sbírky protektorátních anekdot, oblíbené se staly animované grotesky, v nichž "pérák" - postavička mající na nohou přidělaná mohutná péra z gauče, umožňující mu přeskakovat celé domy - nejenže bojoval proti příslušníkům SS, ale současně je i patřičně zesměšňoval.

Za první vtip druhé světové války v tehdejším Česku byl považován inzerát, který vyšel v Národní politice. V rubrice "Vyměním" tehdy vyšel následující inzerát: "Vyměním protiplynovou masku za německo-český slovník". Když pak začaly v protektorátu platit rasistické norimberské zákony, které zakazovaly židovským dětem docházku do škol, židé nesměli nakupovat v některých obchodech, chodit do kina, volně jezdit tramvají a všichni - od malých šestiletých dětí - museli být viditelně označeni šesticípou žlutou hvězdou, opět na to reagoval lidový humor. Uváděl, že při společné procházce na Václavském náměstí se najednou pan Kohn zastavil a upřeně se díval na jedno místo. Pan Pick se ho ptal proč a Kohn odpověděl, že právě tady, na tomto místě, dostal před několika lety pár facek za to, že mluvil německy. Pick mu na to odpověděl slovy "Ani nevzpomínej na ty krásný časy..."

Když už bylo zcela zřejmé, že německá vojska na frontách ustupují, bránila se nacistická propaganda používání slova "ústup" a vymyslela formulaci "plánovaný úhybný pohyb". Lidový vtip to komentoval tím, že u řezníka chtěl zákazník 10 dkg plánovaného úhybného pohybu. Když mu řezník sdělil, že neví, co to je, zákazník odpověděl, že on taky ne. Ale Němci prý říkají, že je to lepší než nářez.

V závěrečném období války se mezi lidmi vyprávělo, jak se v nebi sešli slavní vojevůdci a povídali si, co by dokázali, kdyby měli takové zbraně jako Hitler. Alexander Veliký říkal, že s takovým letectvem by ovládl celý svět. Žižkovi se naopak líbily tanky. S těmi by prý dobyl celou Evropu. Napoleon se jen usmál a řekl, že on kdyby měl takového ministra propagandy jako má Hitler, tak by se ve všech učebnicích dějepisu ještě po stu letech psalo, jak to slavně vyhrál.

Jistě by bylo překvapivé, kdyby se v protektorátních vtipech neobjevila také tak populární postava, jakou pro Čechy byl dobrý voják Švejk. Ten se v jednom vtipu ptal Hitlera, jak válka dopadne. Hitler mu odpovídal, že vítězství je jeho, protože statečné letectvo je prvním klíčem k německému vítězství, vynikající tankové sbory jsou druhým klíčem k vítězství, třetím klíčem k vítězství je hrdinná pozemní armáda... Švejk ale jeho vyjmenovávání klíčů přerušil a řekl, že on znal nějakou Blažkovou na Žižkově. A ta že měla taky svazek klíčů. Ale jednou, než našla ten pravý, tak se...

autor: František Morkes
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.